Garnwerd aan Zee, parel aan het Reitdiep

Foto:

N.a.v. alle negatieve berichten ging WinsumNieuws zelf maar eens polshoogte nemen, een verslag

Op het drukbevolkte terras komt direct aan het zacht kabbelende Reitdiep net  een tweepersoons tafel vrij.
Nadat ik heb aangegeven dat ik samen met mijn vrouw wil dineren, brengt een  vriendelijk ogende jongeman de tafel in gereedheid voor, waarschijnlijk, de zoveelste gasten van deze dag.
De stoelen zitten comfortabel en de tafel is ruim, niet teveel poespas erop en onberispelijk schoon.
Direct na het aanschuiven worden we, ter verhoging van de romantiek bezocht door drie aanzwemmende eenden die nog niet helemaal door zullen hebben dat het hoge terrasglas het gooien van stukjes brood onmogelijk maakt.
Net nadat ik denk dat het wild kwakende vertrek van de drijfsijzen te maken heeft met mijn opmerkingen over de Reitdiepeend als parodie op de Pekingeend grijnst een olijk jongenshoofd met duikbrilletje ons vanuit het water toe, ’t is net vakantie. 
Inmiddels heeft een ietwat onzeker meiske ons de menukaart gebracht. 
De menukaart op zich vind ik niet bij de entourage passen maar de opgesomde gerechten kweken nieuwsgierigheid en eetlust.
Het meiske legt uit dat er een aantal gerechten niet voorradig is, de vriendelijk ogende jongeman die achter haar is gaan staan (hij houdt zichtbaar een oogje in het zeil) geeft verder duidelijk en met verstand van zaken uitleg over de seizoensgebondenheid van deze gerechten en verontschuldigt zich voor de gedateerde kaart.
Op het moment dat we de eerste drankjes, wat stokbrood, een heerlijke boter en olijven op de tafel hebben staan, zijn we al bezocht door vier medewerkers,  we vinden het beiden wat ongestructureerd overkomen maar ze zijn alle vier bijzonder vriendelijk en voorkomend, dus echt storend is het niet.
De vriendelijk ogende jongeman blijkt een vriendelijke jongeman te zijn; hij adviseert graag, lacht veel en converseert gemakkelijk. Bovendien heeft hij veel verstand van de producten en gerechten.
Ik laat me graag overhalen om zijn menu-suggestie te proberen.
Als hoofdgerecht bestel ik een Runderlendebiefstuk met bietjes en saus van oude Aceto Balsamico, mijn charmante tafelgenote kiest voor de Tongschar met handgedoken coquille, quinoa, saus van langoustine. Zij denkt te kunnen volstaan met het hoofdmenu, ik heb mijn oog laten vallen op een uitdagend voorgerecht: Aspergeragout met bladerdeeg en zachte gemberdressing, dus dat wordt het ook.
We besluiten het geheel op te fleuren met een witte, droge Chardonnay.
In eerste instantie ben ik wat teleurgesteld wanneer de Aspergeragout wordt opgediend: op een prachtig, groot bord met een klein kuiltje, de teleurstelling zit ‘m in het feit dat enkel het kuiltje is gevuld met het gerecht. 
Toch verandert de teleurstelling in een blijde verrassing wanneer ik de eerste hap neem, een smaaksensatie voltrekt zich in mijn mond. Het geheel is zo smaakvol, zo verrassend, dat de papillen lijken te dansen op de tong. Werkelijk een heerlijke entree. 
Rekening houdend met de grootte van de porties besluiten we toch maar twee salades bij te bestellen, je weet maar nooit.
Precies op het goede moment bracht de vriendelijke jongeman de runderlendebiefstuk en de tongschar.
Het pallet van kleuren en geuren lachte ons tegemoet. Beide gerechten waren voortreffelijk bereid, prachtig opgediend en zo vol van verrassingen dat we onze lof al na een paar happen aan elkaar uitspraken.
De porties waren voldoende van grootte, maar qua smaak waren we met de helft ook al tevreden geweest. Vooral de quinoa bij de tongschar en de saus van de Aceto Balsamico waren hoogtepunten van de gerechten.
Ik heb mij, tot enig ongenoegen van mijn tafeldame, bezondigd door met mijn vinger de overgebleven saus op te likken, niemand zag het verder, dus ik zal er wel mee wegkomen.
De vriendelijke jongeman zette zijn goede service door en kwam tweemaal langs om te vragen of alles in orde was, schonk de glazen bij en toonde gepaste betrokkenheid bij ons dineren.
Ondertussen voeren er bootjes voorbij, kwamen de eenden nog even kijken, namen toeristen een frisse duik en dronken we een prima glas wijn.
Na de cappuccino was het tijd om af te rekenen. Ik kan me voorstellen dat het merendeel van u de rekening aan de hoge kant gevonden zou hebben, ik had dat bij de eerste blik ook, maar wanneer je het meer dan voortreffelijke eten, de heerlijke wijn en de totale entourage bij elkaar optelt, dan is de prijs/kwaliteitverhouding toch wel in orde.
 
Cookieinstellingen