Stuk Garnwerderweg veiliger voor wandelaars

Maar zeker nog geen reden voor een feestje of tevredenheid

“VEILIG PIETERPAD tussen WINSUM en GARNWERD wordt MAANDAG GEOPEND
Pieterpadlopers lopen vanaf komende maandag een stuk veiliger over het deel van het Pieterpad dat tussen Winsum en Garnwerd ligt . 
De nieuwe route loopt niet meer over de Garnwerderweg, maar over paden en door weilanden.”


Bovenstaande zijn de eerste alinea’s van het persbericht dat de gemeente Winsum verstuurde om daarmee informatie te geven en aandacht te vragen voor de opening van de nieuwe route afgelopen maandag 15 december.
Conform het bericht openden gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Jaap Hoekzema het nieuwe wandeltracé. 
Zij onthulden daarvoor bij de dijkdoorgang in Garnwerd een nieuw informatiepaneel over het Pieterpad. 
Voorafgaand aan de onthulling spraken de wethouder en de gedeputeerde vol lof over alles en iedereen die hadden meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe route*
*lees: . De nieuwe route loopt niet meer over de Garnwerderweg, maar over paden en door weilanden.”


Maar klopt het persbericht en de werkelijkheid wel met de praktijk?
Oké, er zijn wel wat werkzaamheden uitgevoerd om een gedeelte van de gevaarlijke Garnwerderweg te kunnen omzeilen maar de route Garnwerderweg tot aan voetpad voor de woningen die in het verlengde van de benzinepomp staan bedraagt in totaal 3,3 kilometer. 
Van deze afstand kunnen lopers nu met de nieuwe route 2,3 kilometer veilig over een zogenaamd “laarzenpad” lopen. Een “laarzenpad” is eigenlijk geen echt pad maar een mogelijkheid om te lopen. De resterende afstand die gewoon nog over de Garnwerderweg loopt bedraagt nog steeds 1.1 kilometer. 
Je zou kunnen redeneren dat de veiligheid met twee/derde is afgenomen maar ongelukken laten zich niet leiden door dit soort cijfers en daar komt nog eens bij dat er dagelijks vele  fietsers gebruik maken van de Garnwerderweg, waaronder veel schoolkinderen.
In het persbericht staat verderop te lezen: “Het deel van het Pieterpad dat tussen Winsum en Garnwerd loopt, werd tot nu toe als onveilig ervaren door wandelaars”.
Hoe veilig zullen de fietsers zich dagelijks voelen en hoe veilig zullen de wandelaars zich voelen in de vaak onoverzichtelijk flauwe S-bocht, waar automobilisten vaak hun race-vaardigheid uit proberen.
In het persbericht wordt hier  ook een alinea aan gewijd:
“Het is de bedoeling dat de nieuwe wandelverbinding tussen Garnwerd en Winsum op den duur ook geschikt wordt gemaakt voor fietsers.”
Misschien dat er dan echt reden is voor een feestje.
Cookieinstellingen