Pareltje op Ezinger begraafplaats behouden

Op de plaats waar hoofdzakelijk alleen maar tranen van verdriet worden gelaten, was afgelopen zaterdag ruimte voor blijdschap en trots.

Blijdschap was er bij de entree van de begraafplaats in Ezinge, waar de officiële opening van het gerestaureerde toegangshek plaatsvond.

e4

De gemeente Winsum, beheerder, had plannen om het in slechte staat verkerende hek en de pilaren te vervangen door een hedendaags hek. Gerco van Dijk gaf in zijn toespraak bij de entree al aan, dat er sprake is van een bijzonder hek. Het hek was destijds vervaardigd door de plaatselijke smid en uitgevoerd in Amsterdamse Schoolstijl.

e7

Dorpsbelangen Ezinge wilde het hek en de granito pilaren, en daarmee, de unieke en beeldbepalende entree proberen te behouden en zette zich in voor restauratie.

e5

“Door een financieel bijdrage van Loket Leefbaarheid en enkele sponsors konden de firma’s Veenstra Natuursteen uit Uithuizermeeden en Menno Huizinga uit Stitswerd hun vakmanschap op het hek uitoefenen, met een prachtig gerestaureerd hek als resultaat” aldus Gerco van Dijk, “een geslaagd voorbeeld van burgerparticipatie.”

e6

 

Wethouder Blok prees de initiatiefnemers en sprak lovende woorden over het eindresultaat. Ook bedankte de wethouder de heer Dick Buikema voor zijn inzet op de begraafplaats. De wethouder overhandigde als blijk van waardering aan de man die zoveel onderhoud op de begraafplaats verricht een envelop met inhoud.

e10

Als openingshandeling plaatste Blok een beugel in een granito pilaar, waarna het gezelschap naar het kerkje van Ezinge toog, om te luisteren naar muziek van Erwin de Vries en een lezing over de Groninger begraafcultuur van de heer Reint Wobbes.

e12

Cookieinstellingen