Feestelijke viering 180 jaar Café Hammingh

Foto: Janny de Weijs-Krol

Met een aangeklede ‘Bouldag op Diek’  vierde Café Hamming zondag zijn 180-jarige bestaan. Dat bleek een gouden greep. 180 Jaar geleden was dit beroemde etablissement niet alleen een horecaonderneming, maar ook een scheepssloperij. Daarnaast bezat men het veerrecht. Verder waren de Hamminghen boeren.

Van de sloop van de schepen bleef indertijd veel materiaal over. Dat werd eens per jaar geveild via een ‘Bouldag’. Voor de Garnwerder bevolking was die dag altijd een feestelijke happening, waarop ook steevast het spannende maar ook gevaarlijke koukhakken op het programma stond. De dorpsomroeper maakte de bevolking in vroeger jaren attent op de gebeurtenissen.

En precies zoals dat vroeger gebeurde, gebeurde dat zondag 1 mei ook weer. Kees Jan Luursema trok vanaf 09.00 uur met de authentieke bel van de dorpsomroeper door het dorp om de bevolking attent de maken op de ‘Bouldag’. In zijn kielzog volgden veel leden van de Garnwerder Rederijkerskamer Iovivat. Dat waren o.a. de veilingmeester (Gerro Dijk) en zijn secretaris (Ben Smit) in jacquet en met hoge hoed. De rest van het gezelschap, waaronder de landelijk bekende regisseur Harm Ido Hilberdink, bestond uit dorpstypes van weleer, waaronder een wel heel geloofwaardige dronkenlap. Om er voor te zorgen dat het verkeerstechnisch allemaal op rolletjes zou lopen, was verkeersregelaar Harm Wegman ingeschakeld. Bij Café Hammingh was het direct al duidelijk dat er wat te vieren was doordat er ballonnen en slingers waren opgehangen. Ook was er al een boerenkar ter plekke, waarop tijdens de ‘Bouldag’ zowel de veilingmeester als zijn secretaris zouden plaats nemen. Daarnaast werd ’s morgens de klok van de Ludgeruskerk geluid en draaiden de wieken van molen ‘De Meeuw’.

Ondertussen stroomde het terras al flink vol met gasten, die niets van het programma wilden missen. Ze werden getrakteerd op koffie/thee en heerlijk gebak. Onder hen bevonden zich ook de in Garnwerd geboren Ploegschilder Bé Kracht en zijn vrouw en de Garnwerders Jaap en Nel Terpstra. Jaap herinnerde zich uit zijn jeugd de ‘Bouldagen’ nog  goed.

Vanaf het balkon verwelkomden de uitbaters Bert Lange en Margriet van der Spek hun gasten.

Daarna werd het tijd voor een concert door de Eendracht o.l.v. Harry van Lier, het muziekgezelschap uit Ezinge, dat dit jaar maar liefst 200 jaar bestaat en dat viert met een uitgebreid jubileumprogramma. De muziek van de Eendracht verleidde een aantal gasten tot een dansje of deelname aan een polonaise.

De direct daarop volgende ‘Bouldag’ werd een hilarische happening. Zeven kavels moesten er worden geveild en dat ging niet zonder slag of stoot. Er ontstonden zelfs wat ongeregeldheden. Ook gebeurde het dat er zo tegen elkaar werd opgeboden dat er ongelooflijke prijzen uitrolden voor het sloophout.

De Garwerder Sjanters lieten daarop van zich horen: plezierig in het gehoor liggende nummers en flink wat meezingers. Tijdens de pauze van dit optreden werd het publiek getrakteerd op het roemruchte ‘koukhakken’, waarin Peter de Bruijne, Pieter de Hoop, Miente Vierssen en Lambertus Postma met elkaar de strijd aangingen. De laatste ging er met de prijs vandoor. Dat ‘koukhakken’ met een enorm uitklapmes was zo gevaarlijk dat het op een gegeven moment verboden werd

Na het tweede optreden door de Sjanters presenteerde Margriet van de Spek het door haar bedachte en door Pieter Malfliet ontworpen ‘Hamminghspel’.  Het lijkt op het Ganzenbord, maar het is hierbij niet de bedoeling om weer uit te spel te komen, het is juist de bedoeling om zolang als mogelijk is, in het Café te blijven.

Vervolgens werd het Hamminghbier Slicht en Recht gepresenteerd, gerstenat gebrouwen bij brouwerij Martinus in Groningen. Brouwer Albert Jan Swierstra was zelf uit Stad gekomen om aanwezig te zijn bij de presentatie. De flesjes zijn voorzien van een stijlvol etiket, dat niets aan duidelijkheid te wensen over laat.

Aan het eind van de feestelijkheden vond ook nog de heruitgave plaats van een boekwerkje over de Scheepssloperij Hammingh  dat indertijd was uitgebracht en nu werd heruitgegeven door Uitgeverij Vliedorp in Houwerzijl. De eerste exemplaren gingen naar Egbert Hammingh IV en zijn zus Jelda Leutscher – Hammingh. Vervolgens ontving directeur Heidi Renkema van museum Wierdenland te Ezinge een exemplaar. Het is de bedoeling dat het boekje te koop is in het museum.

Na dit laatste officiële onderdeel van de feestelijkheden dankte Bert Lange alle aanwezigen voor hun bijdrages en aanwezigheid. De feestelijkheden zijn overigens nog helemaal niet afgelopen. Zo is er in juni nog een midzomerfeest. Voor de rest van het jaar staan er nog meer activiteiten op het programma.

 

 

Cookieinstellingen