Blunder WinsumNieuws

Foto: WinsumNieuws

Dit artikel is geschreven met het schaamrood op de kaken en met de verontschuldigingen aan de betrokkenen.

Wat vooraf ging:

-Enkele redactieleden hebben kortgeleden nieuwe mobieltjes gekregen. Enkele apps zijn gesynchroniseerd.

-Bij een Burgernetactie in Winsum nemen redactieleden altijd dezelfde strategische plaatsen in.
Vanmiddag
Twee redactieleden bezochten de tennisclash tussen de gebroeders Geert en Joop Bakker. Direct na de partij, die overigens gewonnen werd door Joop, verlieten ze het tennispark. Teruglopend naar de auto hoorde verslaggever Cees van de Meent een Burgernetbericht uit zijn broekzak komen. Hij ving nog net op: “U wordt verzocht uit te kijken naar…… tussen Winsum en Sauwerd.”
Bericht werd nogmaals beluisterd:” De meldkamer Noord- Nederland heeft u gevraagd, in verband met verdachte omstandigheden, uit te kijken naar een blanke man. De man is ongeveer 45 jaar oud, 1.70 m lang,  is stevig gebouwd, heeft een breed hoofd en een volle donkere baard en snor. De man droeg een donkerblauwe muts en een donkere jas. De man fietste tussen Sauwerd en Winsum op een wit/creme damesfiets met donkere fiettassen. De man is nog niet aangetroffen. Heeft u informatie voor de politie, belt u dan met 0900-8844 of anoniem met 0800-7000. Hartelijk bedankt voor uw medewerking.
Hierop werd koers gezet richting Sauwerd.
Ter hoogte van de Winsumermeeden stond een man met een fiets met daaraan vastgebonden een boodschappenwagentje. De man en de fiets voldeden grotendeels aan het opgegeven signalement. De man was bezig om boodschappen over te laden van zijn boodschappenkar in de fietstassen. De man werd staande gehouden en 112 werd gebeld.
WN blundert1
“Hallo met Cees van de Meent van WinsumNieuws. We hebben n.a.v. uw Burgernetbericht een persoon aangehouden. Kunt u een wagen sturen?”
“Jazeker, waar staat u precies?”
Na de plek te hebben opgegeven bleek dat een gesprek met de “verdachte” niet mogelijk was.
De man was een Irakees die al zes jaar in Nederland woonde, bijzonder aardig en voorkomend, maar in het Nederlands niet verder kwam dan “Sauwerd, fiets, politie en kijken”. Ons Arabisch heeft ook niets om hakken dus stilzwijgend werd de komst van de politie afgewacht.
Toen de politie, na een dik half uur, arriveerde werd gevraagd wat de man gedaan had, maar daarvan was in het bericht geen melding gemaakt.
“Maar hoe komt u in vredesnaam aan de melding, want er is vanmiddag geen Burgernetbericht verstuurd in deze omgeving?” vroeg één van de dienders.
Na wat op de mobiel zoeken lieten we het bericht horen. De politiemensen, de aardige Irakese meneer en wij snapten er niets van. De politie noteerde de gegevens van de “verdachte” en Cees van de Meent. Wij boden aan om de man, fiets, boodschappen en karretje naar Sauwerd te brengen, maar de man had er inmiddels wel genoeg van, hij liep liever dan nog een minuut met die vreemde snuiters door te brengen. We namen afscheid van de politiemensen en gingen hoofdschuddend huiswaarts.
Blunder
Op de redactie alles nog maar eens op een rijtje, berichten teruggeluisterd, apps gecontroleerd, synchronisatie uitgeschakeld, controleren, napluizen en alles nog een keer.
Eindresultaat: het was een bericht van 27 januari 2015 dat op één of andere manier in de broekzak afgespeeld werd.
Excuses
WinsumNieuws biedt haar diepste verontschuldigingen aan aan de Sauwerder, de meldkamer en de politiemensen die ter plaatse kwamen.
Cookieinstellingen