Leerzame cursus scootmobiel

Vanmiddag reden er in Winsum niet alleen veel meer scootmobielen dan gebruikelijk, ze reden ook nog eens groepsgewijs in colonne door het dorp. Het waren deelnemers aan de scootmobieltraining die gegeven werd in het kader van Verkeerswijzer Groningen.

Deze training heeft tot doel scootmobielrijders vertrouwd te maken met hun voertuig en het verkeer. Niet alleen de praktijk kwam aan bod. Zo was er ook een blok verkeerstheorie. En men kon een vaardigheidsparcours afleggen dat was uitgezet op de parkeerplaats achter De Poort. Winsumer Klaas Kracht had geen problemen met het traject. (zie onderstaand filmpje)

Tijdens de praktijkrit door het dorp werd extra aandacht besteed aan lastige situaties, zoals de spoortunnel. Tijdens de rit gaven de in gele hesjes gestoken begeleiders aanwijzingen. Ook de deelnemers waren opvallend fluoriserend gekleurd.

De 15 deelnemers kregen na afloop een certificaat uitgereikt. Daarnaast hadden de dames en heren deze middag een leuk uitje, want het weer zat mee en de sfeer was ontspannen en gezellig.

IMG_2184

Tijdens de praktijkrit zijn situaties in beeld gekomen waar wat mee gedaan moet worden. Zo wordt bijvoorbeeld de spoortunnel onoverzichtelijk gevonden en blijft men het liefst op het midden van de weg rijden wanneer het aan de zijkant teveel helt. Een enkeling heeft namelijk al ervaring met het omkiepen wanneer je dan toch netjes aan de kant probeert te gaan rijden.

Stichting Platform Gehandicaptenbeleid Winsum, plaatselijk mede-organisator van de scootmobieltraining, neemt deze punten mee in het kennismakingsgesprek a.s. maandag met Bert Westerink, de nieuwe wethouder Ruimte. Zijn collega Marc Verschuren kan hem trouwens ook het een en ander vertellen uit eigen ervaring, want een oplettende passant kon Verschuren herkennen als een van de scootmobielrijders. Hij wilde zelf een keer ervaren hoe het is om op een scootmobiel door Winsum te rijden.

Wethouder Verschuren reed ook mee
Wethouder Verschuren reed mee

Bij terugkomst gaf de wethouder aan dat het niet eenvoudig is, aangezien je een stuk lager zit dan op een fiets en daardoor minder zicht hebt. Ook kwam hij een ´lastig´ punt tegen onderweg; de tunnel bij het station. “Waar veel ouderen met scootmobiel het minder steile voetgangersgedeelte van de doorgang gebruiken, is weinig zicht op treinreizigers die vanaf het perron de tunnel in komen. Spiegels zouden daar een uitkomst zijn”, aldus Verschuren.

IMG_2199
Spiegels voor veiliger tunnel

RTV Noord

Ook de collega’s van RTV Noord kwamen langs. Ze maakten een proefuitzending van Expeditie Grunnen. Presentator Rob Mulder ging in gesprek met mevr. Kok-Kwant, die even later liet zien veel ervaring te hebben met haar scootmobiel. (zie filmpje)

IMG_2172
Mevr. Kok-Kwant voor de camera

 

Cookieinstellingen