Hangjongeren niet per definitie schuldig aan overlast

Foto: WinsumNieuws
Wijkagent Bedum twitterde afgelopen maandag het volgende bericht: “Deel dit s.v.p. met uw kinderen. Veel lege drankflessen Obergon Winsum. Niet doen. Drinken op straat krijgt meer aandacht. Boete is niet leuk.”
Richtte de wijkagent zich tot de juiste groep? WinsumNieuws ging eens rondvragen!
containers
Zondagmorgen lag er naast de glascontainer aan de parkzijde van winkelcentrum Obergon veel glas. Van omwonenden kregen we te horen dat de containers zaterdag boordevol waren en dat er lege flessen naast de containers waren neergezet.
Uit navraag bij de jeugd bleek dat er door de hangjongeren geen flessen kapot gegooid waren. Of er zaterdagavond flessen drank mee naar de hangplek waren genomen werd niet duidelijk.
Het is te eenvoudig om het aantreffen van (kapotte) flessen direct te linken aan de jeugd.
Na klachten op een andere hangplek ging onze verslaggever eens bij de jongeren op bezoek en hij werd positief verrast.
De ongeveer vijftien aanwezige jongeren reageerden verbaasd op de aantijgingen dat het op hun hangplek een zooitje zou zijn. Ze lieten een rol vuilniszakken zien waarin ze hun ‘vuil’ bewaarden. Een vuilniszak stond in de hoek van het gebouwtje en was gevuld met afval van die avond. Ook vertelden de jongeren dat ze eens per week met water en schrobber ‘hun’ plek schoonmaakten, de aanwezige emmer ondersteunde de opmerking.
Op de vraag waarom ze niet naar een jeugdsoos gingen bijvoorbeeld was het antwoord heel duidelijk: “Dit is onze plek, we vinden het hier chill en hoeven niets anders.”
Het was een verhelderend gesprek, de jongeren willen daar gewoon graag zijn, ze zien het als ‘hun’ plek, bezorgen geen of nauwelijks overlast en ruimen ‘hun’ hok ook nog eens netjes op, helemaal niets mis mee!
De wijkagent heeft gelijk, een boete is niet leuk, maar soms zit de vork net even anders in de steel.
Tekst: Cees van de Meent
Cookieinstellingen