Wethouder Westerink informeert Raad onjuist over autocross

Fractieleider Jaap Hoekzema van GemeenteBelangen had in het vragenuurtje tijdens de gisterenavond gehouden gemeenteraadsvergadering een aantal vragen over een persbericht van AutoSportGroningen.

De vragen aan wethouder Westerink:

“In de Ommelander Courant d.d.  17 november wordt gesproken over de organisatie van een hernieuwde autocross op een terrein tussen Winsum en Sauwerd. De mogelijkheid daartoe is mogelijk omdat (citaat):…

-‘Per 1 juli heeft de Provincie alle beperkingen die op het gebied lagen … er af gehaald, sowieso tot medio 2020 en

-‘De gemeente Winsum heeft nu geen basis meer om ons geen vergunningen te gaan verlenen’ en

-‘Het college heeft er inmiddels al mee ingestemd’.

Vragen van Hoekzema aan wethouder Westerink

  1. Is dit bericht (de citaten) in de OC correct? Heeft u bericht gehad van de Provincie over het opheffen ‘van alle beperkingen’?
  2. En zo ja, wilt u dat bericht de Raad doen toekomen?
  3. Hoe verhoudt dit bericht en/of besluit van de Provincie zich met het vastgestelde bestemmingsplan?
  4. Betekent dit ‘automatisch’ dat het houden van een meerdaags motorcross evenement toegestaan moet worden?
  5. Betekent dit dat er nu zoals in voorgaande jaren meerdere keren per jaar een motorcross wordt gehouden?
  6. En zo ja: voor hoeveel keer is een vergunning aangevraagd? Of verwacht u dat er wordt aangevraagd?
  7. Hoe heeft u de eerder gebruikte argumenten als ‘kwetsbare en te beschermen natuur- en landschappelijke waarden’ betrokken in uw afweging?
  8. Zijn kwetsbare vogelpopulaties zoals de grutto alleen beschermwaardig als de provincie dat ook vindt of
  9. heeft de gemeente de mogelijkheid daar zelfstandig een mening over te hebben en eigen beleid op te voeren?
  10. Zo ja, wat zijn uw overwegingen geweest om de aanvraag voor de motorcross, boven het belang van jarenlang gevoerde beschermingsbeleid rond weidevogels en stiltegebieden, toch te honoreren en een (of meerdere) vergunning(en) af te geven.
  11. Neemt u de mogelijkheid voor (het opnieuw) handhaven van genoemde thema’s alsnog op in het z.g. ‘veegplan Bestemmingsplan Buitengebied’?

Antwoord wethouder Westerink

Wethouder Westerink wist te antwoorden dat er (nog) geen vergunningen zijn aangevraagd en derhalve ook niet verleend. De rest van de vragen waren derhalve van minder belang om nu te beantwoorden.

Bestuur AutoSportGroningen

Vanmorgen toch even grote schrik bij AutoSportGroningen. Bestuurslid Wilma de Valk liet WinsumNieuws vanaf een zonnig eiland weten dat de vergunningen wel degelijk zijn aangevraagd en gepubliceerd. Bestuurslid Jasper van der Berg liet ons weten: ” Op 13 oktober j.l is de vergunning aangevraagd en heeft het College mondeling haar medewerking toegezegd. De wethouder leest de publicaties niet, denk ik. Het zal toch niet zijn dat wij hier de dupe van worden?”

Publicatie van de aangevraagde vergunning
Publicatie van de aangevraagde vergunning

Jaap Hoekzema GemeenteBelangen

Raadslid Jaap Hoekzema is ‘not amused’. Hij vindt dat wethouder Westerink de vragen gewoon goed had moeten beantwoorden.

Hoekzema: “Hij heeft alle vragen ruim van te voren ontvangen en wel op 1 december j.l . Ik heb intern een mail vanmorgen rondgestuurd, maar heb nog geen reactie terug. Kan er dus geen zinnig woord van zeggen, anders dan dat we ons op vervolgvragen bezinnen.”

Cookieinstellingen