Haute Cuisine door leerlingen CSG Winsum

Op de parkeerplaats van het kerkje in Klein Wetsinge neemt een oude, maar in prima staat verkerende Simca, een prominente plek in beslag; aan de buitengevel van het prachtig gerestaureerde kerkje hangt een Franse vlag en op het welkomstbord is ‘bonjour’ geschreven.

 

Bij de entree staat een zichtbaar gespannen Henriëtte Dokter, docente Frans aan de CSG-school in Winsum. Madame Dokter heeft bij haar aankomst een aanrijding gehad met de laadklep van een camion èn moet de openingstoespraak houden, dat verklaart waarom ze nu petit peu blanc om de neus is.
In de entree staan twee leerlingen bij de garderobe en even verderop raadpleegt een andere élève als een volleerd gastvrouw de reservering.
Een volgende leerling brengt me naar table 3. Via tafel 1 en 2 beland ik aan tafel 3 waar, naast mijn tafelgenote, nog vijf gasten aanzitten: la mère, grandpère et grandmère van Rosan en de oma en zus van Rick.
De zaal is smaakvol ingericht, voor aujourd’hui et demain speciaal met Franse accenten.

Het idee om een diner te organiseren kwam van mevrouw Dokter. Omdat de leerlingen het restaurant ‘draaien’, verdienen ze wat geld om volgende week op reis te kunnen naar het Franse Lille. In die mooie, oude stad krijgen de leerlingen de kans om hun opgedane kennis van de Franse taal in de praktijk te brengen met korte opdrachten en gesprekjes op straat, in restaurant of hotel. Voor de gesprekjes krijgen ze ook een cijfer.

Wanneer alle stoelen bezet zijn, betreedt mevrouw Dokter de kansel.
Na haar openingswoord brengt de zaalbrigade de eerste gang, Vichysoise: een heerlijke aardappel-preisoep met room, stokbrood en kruidenboter.
Al snel verstomt het geroezemoes van de gasten, het is nu genieten!
Na de eerste gang is het tijd voor een verloting. Vanaf de kansel leest Rosan de winnende nummers voor, het eerste prijsje gaat naar haar Opa, iets later valt haar moeder in de prijzen, jaja!
De tweede gang, een heerlijke lamsstoofschotel, brengt het tafelgesprek gek genoeg op de dartelende lammetjes in het weiland achter de molen van Klein Wetsinge, ze moesten eens weten!
Het diner wordt afgesloten met crèpes suzette en koffie.

De keuken- en zaalbrigades, bestaande uit Jay, Kevin, Nick, Wessel, Janique, Julian, Jaimy, Lisa, Anniek, Daniëlle, Rosan, Sascha en Rick nemen het spontane applaus met zichtbaar genoegen in ontvangst. Ze mogen trots zijn hoe ze het geld voor hun reisje naar Lille bij elkaar hebben verdiend, maar ze zitten natuurlijk niet voor niets op een Unesco-school, daar staat samen doen immers hoog in het vaandel.
Mevrouw Dokter is inmiddels helemaal opgelucht, ze bedankt beheerder Inez Geenen, de sponsors, gasten en leerlingen voor de fijne avond en kan de schade aan haar auto gaan opnemen.

Cookieinstellingen