Stichting Behoud Boterdiep geeft juridische oorlogsverklaring af

Foto: HogelandNieuws

BEDUM – Met een doorwrocht stuk van 12 pagina’s heeft de Stichting Behoud Boterdiep deze week gereageerd op het ter inzage gelegde plan voor de uitbreiding van de FrieslandCampina zuivelfabriek in Bedum. Het is de zienswijze op het plan van de gemeente om uiteindelijk een stuk van het Boterdiep te verleggen en aan de Onderdendamsterweg een bouwwerk van 50 meter hoog neer te zetten.  

Het is een taai, juridisch stuk dat L.J. Weegenaar, de secretaris van de enkele weken geleden opgerichte stichting in de brievenbus van het gemeentehuis heeft gedeponeerd. Het is een oorlogsverklaring aan de gemeente en het toont ook aan dat de stichting over een bestuurlijk en juridisch goed geschoolde achterban beschikt.

De stichting beredeneert om te beginnen dat de procedure rond de Boterdiepbocht in strijd is met de algemene wetgeving. De status van het Zuivelpark Bedum wordt stevig aangevochten. Er is geen beslissing van FrislandCampina om daadwerkelijk te investeren in het project, aldus de stichting.

Men hekelt het feit dat er niet gezocht is naar alternatieve locaties. In het zuidwesten van de stad Groningen is ruimte genoeg en daar is ook een pekellijn van de suikerfabriek die het zoute afvalwater van de melkpoederproductie kan afvoeren. Er is echter geen pekellijn nodig bij de productie van melkpoeder, stelt de stichting in een zijdelingse opmerking vast. Ook wijst de stichting erop dat de ontwikkelingen in de veehouderij – beperkingen van de melkproductie en milieubelasting – er toe zal leiden dat de vereiste hoeveelheid melk voor de uitbreiding van de poederproductie van 1 miljard kilo naar 2,25 miljard niet in de regio voorhanden zal zijn. Aanvoer uit Drenthe en Friesland zal tot enorme toename van de verkeersoverlast leiden, aldus de stichting.

Kernpunt van het stuk van de stichting is de aantasting van het Boterdiep, het kanaal dat typerend is voor het landschap waar vroeger veen werd afgegraven. De stichting stelt dat dit in strijd is met alles wat provinciebestuur, de gemeente zelf aan beleid heeft ontwikkeld voor bescherming van historische monumenten.  Ook hekelt men dat er geen gedegen onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de vogelstand in de directe omgeving. De Stichting merkt op dat het Boterdiep eigendom is van het Waterschap Noorderzijlvest en dat dit waterschap niet betrokken zou zijn geweest bij de plannen om het Boterdiep een stuk om te leggen.

 

Cookieinstellingen