Beleid voor kleinschalige energieopwekking komt er aan

Foto: Archief HN

HET HOGELAND – Het college van b. en w. legt de gemeenteraad een voorstel voor om te komen tot beleid voor kleinschalige duurzame energieopwekking in de gemeente. Het voorstel is een veel door de gemeenteraad gevraagd plan.

In de aanloop naar de nieuwe gemeente sneuvelde vorig najaar een nota waarin het beleid voor zon- en wind energie opwekken, geregeld zou worden. Deze nota kwam in de la terecht omdat een aantal partijen tegenstanders zijn van grootschalige panelenparken. Men wilde niet dat kostbare grond zou worden opgeofferd aan deze parken. De kwestie werd aangehouden.

“De gemeente ontvangt met regelmaat aanvragen voor initiatieven. Het gaat dan bijvoorbeeld om een klein zonnepark of een windmolen die een deel van een dorp van energie moet gaan voorzien. Het beleid maakt het mogelijk dat inwoners zelf grip krijgen op de energietransitie, bijvoorbeeld door via energiecoöperaties zelf duurzame energie op te wekken. Het gaat daarbij om de zogenaamde kleinschalige initiatieven, die passen bij de energievraag van het dorp, en ook passen bij de structuur en de omvang van dat dorp of buurtschap,”  laat de gemeente weten.
Om mee te kunnen werken aan deze initiatieven wil de provincie dat de gemeente daarop beleid ontwikkelt. Dat beleid wordt nu voorgelegd aan de raad.
Aanvragers moeten wel kunnen aantonen dat er voor hun initiatief voldoende draagvlak in de gemeenschap bestaat.

Cookieinstellingen