Verslavingszorg zet extra mensen in vanwege corona

Foto: Youtube

GRONINGEN – Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) heeft extra ervaringsdeskundigen in arm genomen om 7 dagen in de week een luisterend oor te bieden aan mensen die worstelen met een verslaving. VNN denkt dat daar in tijden van corona meer behoefte aan is.

De telefonische lijn ‘Trek aan de Bel’ is nu dagelijks van 9.00 tot 23.00 uur open. De maatregel is preventief: „We kunnen niet in een glazen bol kijken, we weten niet wat voor gevolgen corona heeft”, zegt woordvoerder Eveline Molenaar. „Wij kunnen niet zien of mensen nu meer gaan gebruiken.”

Volgens Molenaar zijn er twee zijden van de medaille. Aan de ene kant wordt er bijvoorbeeld geen alcohol of drugs meer gebruikt op feesten, in horeca of op evenementen, omdat die niet meer georganiseerd worden.

Pillen worden ook niet meer getest. „Dat kan ervoor zorgen dat recreatieve gebruikers minder gaan gebruiken. Mensen merken dan wat de negatieve effecten waren, ze voelen zich beter en gezonder. Daardoor kan het gebruik na de coronahoos minder zijn.”

Maatregelen

Aan de andere kant is er geen zicht op wat er achter de voordeur gebeurt, zegt Molenaar. „Mensen kunnen meer stress of juist verveling ervaren.” Ook vallen patronen weg, dat kan ertoe leiden dat er bijvoorbeeld meer wordt geblowd, gedronken of gegamed. „En er vallen veel sociale contacten weg. Dat kan voor ex-cliënten lastig zijn.”

Om het zekere voor het onzekere te nemen, heeft VNN daarom een aantal extra maatregelen genomen. „Het team dat vragen beantwoordt is groter en wij kunnen ook telefonisch meer adviesgesprekken voeren. Ook de service ‘Trek aan de Bel’ voor iedereen die te maken heeft met verslaving, zet meer ervaringsdeskundigen in. Die zijn nu zeven dagen in de week beschikbaar, zodat we een uitlaatklep kunnen bieden, een luisterend oor voor wie dat nodig heeft.”

Gameverslaving kinderen?

Er komen veel vragen binnen, zegt Molenaar. „Over gamen bijvoorbeeld. Ouders zitten meer thuis en maken zich soms zorgen als hun kinderen veel aan het gamen zijn.”

Dat is niet perse een reden tot paniek, legt ze uit, zolang het gamen andere zaken maar niet overschaduwt. „Mensen hebben al snel de associatie met een verslaving. Het is belangrijk dat er afwisseling is, dan ze ook nog spelen, met school bezig zijn en zich bij het gezin betrokken voele.”

Wie zich zorgen maakt om de gewoonten van een ander of zichzelf, kan de website vnn.nl/corona bezoeken.

Cookieinstellingen