Blog wethouder Marc Verschuren, 22 november 2017

Foto: Auwert Postmus

Vrijwilligers

Deze en afgelopen week zijn voor mij de weken van de vrijwilliger. Tijdens verschillende bijeenkomsten heb ik weer eens gemerkt hoe belangrijk zij zijn voor de gemeente. Vrijdagmiddag hebben we als gemeente een aantal van deze vrijwilligers een bedankje gegeven in de vorm van een High Tea. In de Blauwe Schuit (waar veel vrijwilligers actief zijn) kregen 90 mensen een lekkere High Tea met een aantal leuke activiteiten aangeboden.

In de zaal zaten vrijwilligers van een 45 tal instellingen uit de gemeente Winsum. 45 instellingen, die zonder deze vrijwilligers op halve kracht functioneren of helemaal niet zouden bestaan. Na de High Tea mocht ik in Den Andel het NK libre 5e divisie (voor de niet ingewijden, dit gaat over biljarten) openen. Dit wordt georganiseerd door de 50 jarige biljartclub Spoorzicht. De volledige organisatie inclusief arbiters, tellers en alles wat er nog bij zo’ n NK komt kijken, is in handen van vrijwilligers.

Afgelopen maandag kregen de wethouders participatie van de BMWE gemeenten van Humanitas een evaluatie van het kanskaartenproject aangeboden. Een project waarbij inwoners van de 4 gemeenten geattendeerd werden op allerlei regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Tientallen vrijwilligers van verschillende organisaties hebben de kanskaarten verspreid en later weer opgehaald. De mensen die de kanskaart ingevuld hadden werden later weer opgezocht door vrijwilligers voor verdere hulp. Later op de maandag sprak ik op de ledenvergadering van Humanitas. Een club die in de BMWE gemeenten maar liefst kan rekenen op de inzet van een kleine 200 vrijwilligers die deskundig zijn op allerlei gebied.

Woensdagochtend heb ik de opening van het Taalhuis. Daar worden mensen die moeite hebben met lezen en schrijven (de zogenaamde laaggeletterden) geholpen door, jawel, vrijwilligers. Op dit moment zijn er al zo’n 50 zogenaamde taalmaatjes opgeleid in de BMWE gemeenten die mensen ondersteunen met taal.

Het is mij in deze 2 weken wel weer heel duidelijk geworden. Zonder vrijwilligers is Winsum een stuk minder leefbaar

Cookieinstellingen