WijkLeerbedrijf Winsum opent haar deuren

Foto:

Studenten bieden passende diensten in gezinnen.

Vanmiddag is het WijkLeerbedrijf Winsum van start gegaan. 
In het WijkLeerbedrijf ondersteunen ongeveer tien studenten van het Alfa-college de dorpsbewoners van Winsum met hand- en spandiensten. 
Voorafgaand aan de officiële opening tekenden wethouder Verschuren van de gemeente Winsum en het Werkplein, mevrouw  Nijlunsing van de Hoven, de heer Moes van het Alfa-college en de heer De Jonge van kenniscentrum Calibris de samenwerkingsovereenkomst waardoor het WijkLeerbedrijf van start kon gaan.
 
Informele zorg
In WijkLeerbedrijf zijn studenten van de Entreeopleiding Dienstverlening & Zorg niveau 1 van het Alfa-college, onder begeleiding van professionals, inwoners van Winsum van dienst. Het gaat dan om niet-geïndiceerde informele zorgvragen. Denk hierbij aan huishoudelijk werk, zoals afwassen, schoonmaken, wassen, strijken, bed opmaken of verschonen en voorbereiden van de maaltijd. Maar ook boodschappen doen, de krant voorlezen, de hond uitlaten en natuurlijk gewoon een wandelingetje en een praatje maken. Daarnaast volgen de studenten hun lessen en maken zij hun opdrachten en huiswerk in het leerhome, gevestigd in Winkheem. 
 

Win-winsituatie     
“Het komt er op neer dat iedereen er beter van wordt,” geeft coördinator Gerda Boersema van Calibris aan. “De mensen in het dorp krijgen de hulp die ze nodig hebben en de studenten doen de noodzakelijke praktijkervaring op. Ook voor werkzoekenden in Winsum en omgeving biedt het een mogelijkheid om in hun eigen dorp weer een opleiding in de sector zorg en welzijn te volgen. Bovendien brengt het verlichting voor de vele mantelzorgers en vrijwilligers. Voor de samenwerkende  organisaties is het een leerconcept dat alleen maar win – win oplevert.“
 
Diensten
De studenten zijn tien dagdelen van twee uur per week beschikbaar om passende diensten te verlenen in gezinnen. Een coördinator zorgt namens de gemeente voor de werving en voor contacten met gezinnen en studenten. Vanuit het Alfa-college is een docent voortdurend aanwezig in Winsum. De expertise van De Hoven met betrekking tot opleiden in de praktijk is daarnaast van groot belang en zal optimaal benut worden. 
 
Het WijkLeerbedrijf Winsum is een initiatief van kenniscentrum Calibris waarin wordt samengewerkt met de partners  Stichting De Hoven, Alfa-college Groningen en gemeente Winsum / Werk in Zicht. Voorafgaande aan de officiële opening tekenen deze partijen de samenwerkingsovereenkomst waarmee zij de uitgangspunten en het belang van het WijkLeerbedrijf Winsum onderschrijven.
Cookieinstellingen