Wessel Gansfortcollege is nu officieel CSG Winsum

Nieuwe naam, nieuwe uitstraling

De symboliek van een te korte  rode loper was het eerste wat bij uw verslaggever naar boven kwam. Als genodigde voor de presentatie van de nieuwe schoolnaam (voorheen Wessel Gansfortcollege)  was dat de gedachte over het schoolterrein en -gebouw aan de Meeden te Winsum. 
Echter, bij binnenkomst was er een sfeer van hartelijkheid en je welkom voelen.
Vanaf 1 oktober jl. is de naam Wessel Gansfortcollege gewijzigd in CSG Winsum. 
Waarom een nieuwe naam?
Door de overheid is bepaald dat de CSG-scholen niet meer het woord “COLLEGE ” in hun naam mochten voeren. Dit komt omdat de overheid de CSG-vestigingen als één school  ziet, ook al wordt het onderwijs op zes verschillende locaties gegeven. Het woord ‘College’ suggereert iets anders, namelijk dat het zou gaan om zes zelfstandige scholen en dat is nu juist niet geval. Dus moest er iets nieuws bedacht worden  en dat heeft het overkoepelend bestuur dan ook gedaan: ze hebben gekozen voor nieuwe namen, waarbij geprobeerd is  zo dicht mogelijk bij de reeds bestaande namen te blijven. En als er dan nieuwe namen zijn, dan houdt dat ook in dat er nieuwe logo’s bedacht moeten worden  en ook daar is in voorzien. 
Omdat de scholen allemaal onderdeel zijn van de Christelijke Scholengemeenschap Groningen (=CSG) is ervoor gekozen om voor de namen van de vestiging de letters CSG te plaatsten. 
Onderwijs op christelijke grondslag, dat is de verbindende factor. De CSG staat voor kwalitatief hoogwaardig, waarde(n)vol onderwijs, vanuit haar op de bijbel en de christelijke traditie geïnspireerde identiteit, in Groningen stad en Ommeland. 
Toespraken
In zijn toespraak schetste de kersverse locatie-directeur Jeroen Kloezen een beeld van de school, die hij klein en daardoor veilig noemde. Hij roemde het docententeam om hun ervaring, kennis en enthousiasme en vertelde dat hij trots is dat hij hier mag werken.
De heer Boon van de centrale directie legde vervolgens uit hoe naast de nieuwe naam ook is nagedacht over heden en toekomst. Een jaar geleden vormden een aantal vragen de basis voor de overdenkingen: wat voor school ben je, wat wil je zijn en hoe kom je daar?
Wat je wilt zijn en hoe je daar wilt komen”, moet wel aansluiten bij de school die we zijn: een school op christelijke grondslag, groot in kleinschaligheid, veilig, goed presterend,  met ruimte voor ontplooiing van de leerlingen. De leerlingen moeten niet alleen weten, maar ook werken aan geweten, beseffen dat we de wereld in bruikleen hebben, duurzaamheid dus. De luiken moeten opengezet worden naar een betere wereld en daar hoort duurzaamheid bij. Daar hebben we voor gekozen; een prachtig profiel waarmee de school de kernwaarden van het UNESCO-onderwijs onderschrijft en als UNESCO-school de toekomst ingaat,” zo sloot de heer Boon af.
UNESCO-onderwijs
Naast de nieuwe naam en het logo profileert  de CSG Winsum zich nu dus ook  als UNESCO-school (voor meer informatie klik op deze link).
Namens de centrale directie overhandigde de heer Boon  een enveloppe met inhoud.
Vervolgens onthulden leerlingen het nieuwe logo. 
Vooruitlopend op de nieuwe kenmerken  was er een leuk optreden van Manon Schotanus en Annemarie Jansma. De meiden uit de derde klas zetten zonder enige schroom een prachtig stukje neer. Humor, gebektheid en flair, altijd mooi om te zien.
Ook de vier leerlingen die een dance-voorstelling verzorgden, kregen de handen op elkaar.
Interview
WinsumNieuws sprak vervolgens met Carlos Schriemer, godsdienstdocent, blij en gul lachend, enthousiast vertellend, hartelijk en groot voorstander en contactpersoon van het UNESCO-onderwijs.
Hij vertelde: “ Op het moment dat je gaat denken aan een nieuwe profilering begin je natuurlijk met de vraag: waar staan we nu? Als je dan naar onze school kijkt, dan raak je al snel onder de indruk van het zgn. UNESCO-onderwijs. Vervolgens is er een aantal vergaderingen bezocht en daar werden we eigenlijk alleen maar enthousiaster van. In Nederland zijn er ongeveer 30 Unesco-scholen, wereldwijd zijn het er ongeveer 300. Toen we hadden besloten om deze koers te gaan varen hebben we een plan geschreven. Hoe wil je invulling geven aan je profiel, welke activiteiten en lessen wil je ondernemen?  Het plan omvat al die aspecten. Van 10 tot en met 12 december is de week van Vrede en Mensenrechten, in die week hebben we workshops, waarschijnlijk gastsprekers en/of gastdocenten. We hebben contact gezocht met Help Afrika uit Loppersum en kijken samen met hen hoe we kleinschalig maar zichtbaar iets kunnen doen voor dat werelddeel. Ik ben inderdaad heel blij dat de CSG Winsum dit pad gaat bewandelen…”  
Nog even terug naar het opgekomen gevoel van de te korte rode loper. Buiten de school, het plein, de aankleding, het gebouw, de totale uitstraling: het straalt niets uit van de warmte die binnen zo nadrukkelijk aanwezig is.
Locatie-directeur Kloezen
Jeroen Kloezen is het daar mee eens. Hij ziet dat ook als een belangrijke uitdaging: de uitstraling, de zichtbaarheid, de warmte overbrengen. Gebruik maken van de social media, contact met de buurtbewoners, hij spreekt er vol passie over. Het is hem op zijn vorige school gelukt en hij is ervan overtuigd dat het ook in Winsum gaat lukken.
Naar buiten lopend over de (te)korte rode loper, wenst uw verslaggever dat het de CSG Winsum gaat lukken, daarvoor is de school te mooi. 
Verslag en foto’s voor WinsumNieuws: Cees van de Meent
Cookieinstellingen