Een Zee van Terpen, een Zee van Wierden: hoop voor de toekomst

Foto: Persbericht

 

Een community project waarin kinderen en jongeren fantaseren over een toekomst100 groepen kinderen en jongeren uit Groningen en Friesland maken respectievelijk 50 Terpentafels  en 50 Utopische Landkaarten. Deze Terpentafels en Utopische landkaarten worden gepresenteerd in één groot kunstwerk: Een Zee van Terpen, de hoop voor de toekomst.

Kinderen en jongeren aan de macht

Terpen/Wierden zijn prachtige bakens in het landschap met een rijke historische achtergrond en spreken tot de verbeelding. Juist van die laatste eigenschap willen wij gebruikmaken. Terpen/Wierden zijn eigenlijk eilanden waar je de zee om heen kunt denken en bij uitstek plekken waar je los van de wereld je eigen fantasie op kunt loslaten. In een Zee van Terpen/Wierden willen wij de visies en dromen van kinderen en jongeren over de toekomst laten zien. Een Utopie, over hoe het zou kunnen zijn.

 

Ontwerp je eigen Terp/Wierde, een knutselproject voor kinderen.

Iedere groep kinderen krijgt een bijzonder gevormde Terpentafel. Daarop gaan ze onder begeleiding van een kunstenaar met allerlei bijzondere materialen een maquette bouwen. Kinderen hebben het op hun eigen terp voor het zeggen en bepalen zelf hoe alles eruit ziet en hoe ze willen samenwonen. Door opnames met een vingercamera en foto’s in de maquette krijgen ze een beeld hoe het zou zijn om in deze omgeving rond te lopen en te leven.

Terpen Utopie, een tekenproject voor jongeren

Een groep jongeren ontwikkelt op een denkbeeldige Terp een Utopische samenleving gebaseerd op de  persoonlijke interesses en ideeën van deze groep. Op een grote landkaart worden deze ideeën op een inzichtelijke manier gepresenteerd in de vorm van tekeningen en beschrijvingen. Het project is geschikt voor alle klassen van het VO en wordt op maat gegeven in samenwerking met de docent. Een vakoverschrijdend project over utopieën, tekenen, grafisch ontwerpen, cartografie, architectuur, planologie, samenwerking, cultuur, politiek en economie.

 

Artistieke leiding:          Vincent Alders , Marjan Beuker

Zakelijke leiding:            Lily Lanser, Mariese Schuurman

Cookieinstellingen