Expositie Stol-Vennemahuis Baflo

Foto: Huize Stol-Vennema

BAFLO – Tijdens de weekeinden van 25 & 26 augustus en 1 & 2 september is er in het Stol-Vennemahuis een expositie te zien van drie kunstenaars, die elk op hun eigen wijze laten zien, wat ze in hun mars hebben.

Het gaat daarbij om schilderes Jenny Weegenaar- Possel, fotografe Stephanie Sopacua en keramiste Rika Dijkstra, die samen een diversiteit in kunstuitingen tentoonstellen. Tijdens genoemde dagen is de expositie dagelijks gratis te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur.

De muzikale opening vindt plaats op zondag 26 augustus om 14.00 uur door muzikale bijdrages van fluitiste Alice van der Meer, zangeres Rika Dijkstra (die ook exposeert) en pianist Wouter de Koning. Voor een inspirerend, verrassend en officieel openingswoord zorgt Stephanie Sopacua. De opening wordt daarnaast nog opgeluisterd met een glaasje en een hapje.

door Jenny Weegenaar

Voor Jenny Weegenaar-Possel gaat het een beetje om een ‘thuiswedstrijd’. Ze woont namelijk sinds 2006 in Baflo. Daar kwam de geboren Groningse terecht na een tijd in Breukelen en 28 jaar in ’s Hertogenbosch te hebben gewoond. Toen begon ze haar opleiding bij NoorderAteliers, de school voor schilderkunst. Dit jaar begon ze ook nog aan een cursus bij Svetlana Tartakovska.  Jenny Weegenaar schildert naar waarneming en dan onderwerpen, die haar raken door schoonheid. Dat kunnen verschillende onderwerpen zijn: de zee, het Wad, schelpen, het Hoogeland, bloemen en ook haar geboortestad Groningen.

Voor Stephanie Sopacua is fotografie, naast een creatieve uiting ook communicatie. Ze ervaart fotografie als praten en het vertellen van een verhaal. Ze laat haar observaties spreken, vertaald in beeld. Ze spitst zich nooit bewust toe op een thema, maar de duidelijke aanwezigheid in haar beelden is toch de natuur. Daarbij gaat het niet alleen om de natuur als flora & fauna, maar ook om de natuur in de mens zelf, van een berglandschap tot een menselijke geboorte, alles is verbonden met de natuur, de natuur van de mens.

door Stephanie Sopacua

De beelden van Stephanie Sopacua komen in groot formaat, zodat het niet alleen om een ‘foto’ gaat, maar dat het ook een beleving wordt. Ze hoopt op deze manier te bereiken dat de natuur gezien wordt in al haar kwetsbaarheid en kracht. Naast eigen vrij werk, werkt ze ook in opdracht voor particulieren en bedrijven. Voor verdere informatie is www.stephaniesopacua.com te raadplegen.

Rika Dijkstra, die werd geboren in Zoutkamp aan de Waddenzee, op de vette klei van het Hoge Noorden, belandde ooit op weg naar het toneel in de muziek. Na een jarenlange carrière in Zweden. Denemarken en later ook in Nederland, werd ze getriggerd door de klei, waar ze zelf vandaan kwam.

door Rika Dijkstra

Daarbij ging het om klei in al zijn hoedanigheden: de ruige klei, de stugge en soepele klei, het mengen ervan, het experimenteren met het verwerken van verschillende soorten klei in één stuk , waardoor figuren ontstonden, waar de fantasie op los gelaten kon worden zonder restricties, waarbij ook nog alles mocht en alles kon, maar dan wel totdat de klei anders besliste. Wat een vrijheid! Rika Dijkstra volgde lessen bij gerenommeerde keramisten, ontdekte van alles en werd kritisch bekeken. Ze kan er niet meer zonder.

Data: 25 & 26 augustus, 1 & 2 september van 11.00-17.00 uur. Toegang gratis.

Adres: Huize Stol-Vennema, Emmastraat 9, 9953 RA Baflo

Reacties

article
115007
BAFLO – Tijdens de weekeinden van 25 & 26 augustus en 1 & 2 september
https://winsum.nieuws.nl/agenda/20180806/expositie-stol-vennemahuis-baflo/
2018-08-06T14:57:11+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2016/10/19202544/Huize-Stol-Vennema-zomer.jpg
Agenda