Eemsmond-molens vieren 200-jarig bestaan

Molen de Goliath, Eemshaven
Molen de Goliath, Eemshaven
Foto: HogelandNieuws

EEMSMOND – In de gemeente Eemsmond staan zes molens. Drie van deze zes molens zijn in 1818 gebouwd, dit jaar dus 200 jaar geleden.

Er zijn vier koren-en pelmolens, te weten: Grote Geert in Kantens, De Liefde in Uithuizen, Eva in Usquert en Windlust in Zandeweer. Een poldermolen, De Goliath in de Eemshaven en het houtzaagmolentje De David in Warffum maken het geheel compleet.

Om dit jubileum te vieren zijn er op zaterdag 8 september diverse activiteiten bij deze molens. Er wordt die dag een gezamenlijke molenfietstocht georganiseerd langs deze molens en verder hebben de molens op deze dag een eigen programma. De (gratis) fietstocht start om 10:00 uur. U kunt starten bij de molens in Kantens, Uithuizen, Usquert en Zandeweer. U eindigt weer bij uw startplaats.

Molen De Grote Geert, Kantens

10.00 uur – Start Molendag. Koffie met koek en cake, ranja voor kinderen. Tevens de start van de molenfietstocht.

14.00 uur – Springkussen, suikerspin en gratis pannenkoeken in en bij de stookhut. Kinderen mogen verkleed komen en maken kans op een prijsje. Deze middag hebben we live muziek van het Ginger Acoustic Cover Duo. Ook vindt de presentatie plaats van een nieuwe ansichtkaart van molen de grote Geert.

Molen Windlust, Zandeweer

10:00 –  Start Molenfietstocht, Kaha di orgel (Antilliaans straatorgel), Jan de Vries (zang) en Herman Wubbolts (accordeon). Ook komt de Kiepkerel voorbij.

Molen Eva, Usquert

10:00 uur – Start Molenfietstocht, koffie, thee & ranja. Graan schonen met een waaier voor de molen, ook zijn er oude landbouwwerktuigen te zien.

13:00 uur – Graan naar de molen brengen met paard en wagen. Graanzakken luien naar de steenzolder. Graan malen (bij voldoende wind). Gemalen graan ophalen van de molen met paard en wagen. Door de schoolkinderen geverfde oude zeilen.

In het kader van Monumentaal Usquert is er ook een optreden van De Zielrietzangers bij de molen.

Molen De Liefde, Uithuizen

10:00 uur – Start Molenfietstocht. Rondleidingen.

Poldermolen De Goliath, Eemshaven: Muziek bij de molen met koffie en thee.

Houtzaagmolen De David, Warffum: Bezichtiging in het openluchtmuseum.

Een routeboekje van de fietstocht langs de jubilerende molens, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Eemsmond, is verkrijgbaar bij de molens in Kantens, Uithuizen, Usquert en Zandeweer.

Cookieinstellingen