Sjans op het Hogeland: Bavvelt

Foto: Persbericht gemeente Winsum

WINSUM – Als roddelty reporter van het Hogeland, heb ik mij zelf bij de familie Bavvelt uitgenodigd. Zij hebben mij exclusief verteld over Sjans op het Hogeland! Dat is het theaterstuk waarin de familie Bavvelt een belangrijke rol speelt: Baflo en Andel en hun drie kinderen Rasquert, Saaxumhuizen en Tinallinge.

Mijn eerste vraag was natuurlijk wat de familie van het afscheid van Winsum vindt, want daarover gaat het stuk. “Was het maar vast 1 januari”, zegt Baflo met het voor haar zo kenmerkende sonore stemgeluid, dat haar zo rijkelijk doorleefd leven verraadt. “Eindelijk verlost van dat gespuis van aander kaant sloot”, zegt ze. “Moeder is het uiteindelijk met Winsum eens dat een fusie met die andere gemeenten ons veel voorspoed gaat brengen”, zegt Rasquert, terwijl hij zijn bril even recht op zijn wijsneus drukt. “Maar om de een of andere reden is zij het gefoezel van Ezinge, zoals zij dat noemt, meer dan zat”. Moeilijke zinnen, maar ja, zo praat dat jong de hele tijd. Je vraagt je af hoe dat een kind van Baflo en Andel kan zijn. Ik suggereer niks, ik vraag me als roddelty reporter alleen maar wat af. Ik vraag aan Andel hoe hij het afscheid ziet. “Een heldere blik doet de geest verruimen”, zegt de man, terwijl hij met zijn jongste zoon Saaxumhuizen de planten verzorgt. “Zo is het”, zegt die vastberaden; blijkbaar moet ik nu begrijpen wat zijn vader bedoelt. Ik knik vriendelijk en richt mij tot Tinallinge, die met een frisse blik in de schommelstoel zit te haken. Op mijn vraag hoe zij de naaste toekomst ziet, lijkt zij met stomheid geslagen. Er valt een ongemakkelijke stilte. Wanneer Rasquert dit doorbreekt met de wijze woorden “Koffie dan maar?”, zegt Baflo dat hij dan eerst nog naar Coop-Sietsema moet. “Al onze voorraden zijn ja weer op, sompige potklei”. “Verstraete”, zegt Andel, omdat die onlangs de zaak van Sietsema heeft overgenomen. Ik heb mij aan het daarop volgend verbaal geweld ontworsteld en ben vertrokken. Maar natuurlijk ben ik nog wel, speciaal voor u, geheel ongezien als een echte paperasser achter de struiken gedoken en heb ik deze foto exclusief voor u geschoten. We zien Baflo, Saaxumhuizen en Andel. Zijn ze boos? Teleurgesteld? Hoopvol?

 

Bent u ook zo nieuwsgierig? Ga dan naar www.skkw.nl. Daar kunt u zien op welke vrijdagen en zaterdagen in november het toneelstuk wordt opgevoerd in Winsum, Ezinge, Baflo, Den Andel en Sauwerd. Gratis en voor niets aangeboden door de gemeente Winsum, als afscheidscadeau. Maar: wel even reserveren! U kunt de voorbereidingen ook volgen op facebook: Sjans op het Hogeland!

De voorstellingen in Winsum zijn uitverkocht. Voor andere dorpen kun je nog reserveren.

Cookieinstellingen