Sfeervol kaarslicht en muziek in de Menkemaborg

Foto: Archief HN

UITHUIZEN – Op 25 en 26 december zullen in de Menkemaborg van 12.00 tot 16.00 uur kaarsen branden in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars. De Warffumer organist Hans Nomen speelt dan op het kabinetorgel passende Duitse en Franse barokmuziek van o.a. J.M. Bach, F.W. Zachau, G.Ph. Telemann, N. Lebegue en Buxtehude.

Het echtpaar Alberda is op beide kerstdagen niet aanwezig tijdens de openingstijden, maar bezoekers kunnen zelf gaan bedenken hoe het is om te leven en wonen in de 18de eeuw in een buitenhuis als de Menkemaborg. Geen elektriciteit, geen waterleiding, geen centrale verwarming om maar een paar zaken te noemen. In die tijd waren de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral kaarsen de belangrijkste lichtbronnen.

Om een idee van de sfeer van toen te krijgen zijn op eerste en tweede kerstdag van 12.00 uur tot 16.00 uur de kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

Cookieinstellingen