Bijzondere gebeurtenis tijdens 25ste WK Snertkoken

Foto: Archief HN

Bedum – In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten organiseert Snert- en Stamppotevenementen de 25ste editie van het BAUHAUS WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken. Het evenement zal vrijdag 15 februari a.s. plaatsvinden in de prachtige keukens van het Alfa-college aan de  Kluiverboom in Groningen.

Tijdens deze Jubileum-editie zal tevens in aanwezigheid van Max van den Berg, oud-commissaris van de Koning, de bijschrijving plaatsvinden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Na jaren van gedegen voorbereiding onder leiding van projectleider Carin van de Wal zal de officiële bijschrijving worden ondertekend.

Uit de brief van het Kenniscentrum
“Met genoegen deel ik u mee dat snertkoken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat snertkoken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.”

Deelnemers 2018, met geheel rechts organisator Henk van der Velde

Historie

Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK Snertkoken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het Snertkoken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten.”

Zowel voor de organisatie, als voor het Alfa college Kluiverboom is dit een gezamenlijke waardering voor de Oudhollandse traditie van Snertkoken.
De bijschrijving zal plaats vinden na de eerste sessie van het koken, die rond 12.00 uur is beëindigd.

Om 12.10 uur zal dan onder leiding van de heer Leo Adriaanse (directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland), samen met Max van den Berg en Henk van der Velde (voorzitter stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen) de inschrijving worden ondertekend.

Reacties

article
131849
Bedum – In opdracht van Stichting Oud Hollandse Gerechten organiseert Snert- en Stamppotevenementen de 25ste
https://winsum.nieuws.nl/agenda/20190212/bijzondere-gebeurtenis-tijdens-25ste-wk-snertkoken/
2019-02-12T03:33:58+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/02/12032933/Snert-2.png
Agenda, Nieuws