Expositie Gina Biliyam & Jan Kuiper

Foto: pinterest

ADORP – DeCulturele Commissie Adorp (CCA) organiseert op 18, 19, 25 en 26 mei 2019 in de kerk van Adorp een expositie met werk van twee bijzondere kunstenaars. De opening hiervan vindt plaats op zaterdag 18 mei om 14.00 uur, u bent van harte uitgenodigd om dit bij te wonen. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door Jan Boekeloo.

Gina Bilyam, www.http://ginabilyam.nl/

Na de opleiding tot lerares textiel en handvaardigheid aan de lerarenopleiding Leeuwarden (1986), deed Gina Bilyam bij Pauline Ploeger de opleiding tot keramiste. In 2016 rondde zij de 3-jarige opleiding  keramische technieken bij de SBB Gouda af. Bij haar afstuderen won zij de SBB/KeramiekstadGouda-award. Daarna volgden diverse exposities en markten in binnen- en buitenland.

Haar werk bestaat uit objecten, vaak handgevormd maar ook draaiwerk, die afgeleid zijn van patronen uit de textiel en vormen uit de architectuur. In de vormen en texturen zoekt zij naar tegenstellingen: zacht-hard, open-dicht, licht-donker. Licht en schaduw spelen een belangrijke rol in het werk.

De objecten zijn gemaakt van witte, grijze en zwartbakkende klei met zelfgemaakte glazuren. De installaties bestaan uit ruimtelijke werken: “gesloten” schalen, borden en losse elementen die samen een nieuw geheel vormen. Met als uitgangspunt hetzelfde patroon: Asanoha, een traditioneel Japans patroon dat veel gebruikt wordt op textiel. De letterlijke vertaling is hennepblad en staat voor groei en gezondheid.  De installaties bestaan veelal uit losse vormen die samen een geheel (kunnen) vormen.

Jan Kuiper, 1928-2017

De kinderen van Jan en Mieke Kuiper wensen uit hun bezit het bijzondere werk van wijlen Jan Kuiper te exposeren wat een unieke gelegenheid biedt om zijn werk te bewonderen en te kopen. Het echtpaar Jan en Mieke Kuiper woonde en werkte bijna 40 jaar in Spijk op hun boerderij, omgeven door het door hen aangelegde bos met rond paraderende pauwen. Daar werkten ze samen in ieder hun eigen atelier en bespraken ze elkaars werk.

Jan Kuiper volgde zijn opleiding tot schilder, graficus en vormgever aan de Koninklijke Academie voor beeldende Kunsten in Den Haag. Na zijn afstuderen was hij werkzaam als graficus, grafisch ontwerper, tekenaar en monumentaal kunstenaar (mozaïek). Hij gaf enige jaren les aan de Haagse Vrije Academie en tot 1998 werkte hij als docent ook aan de Rotterdamse Academie voor beeldende kunsten. Hij was een leerling van Paul Citroen

Het werk van Jan Kuiper is figuratief, met een Haagse signatuur. Het is vervreemdend, maar tegelijkertijd herkenbaar. De werkelijkheid toont zich op een vreemde manier. Het is de verschoven werkelijkheid van Jan Kuiper. Geen gemakkelijk werk, maar Jan laat ons wel zien dat er vele vormen van waarnemen zijn.

Het werk van Jan is verwant met dat van surrealisten die zich toeleggen op het uitbeelden van een visionaire wereld. Terwijl bij hen meestal geen onderling verband te vinden is tussen de dingen die ze afbeelden, is dat bij Jan Kuiper wel het geval. De vaak humoristische titels die Kuiper achteraf aan zijn schilderijen gaf, helpen ons bij het begrijpen van zijn vele associaties.

Zijn werk is in bezit van het Gemeentemuseum, Den Haag en de Rijkscollectie. Hij ontving diverse prijzen, waaronder twee keer de Jacob Hartogprijs voor schilderkunst in 1972 en 1988; de Grabowsky en Poortprijs in 1991, de VSB-Mesdagprijs in 1996 en de Smelik en Stokking prijs in1998.

Plaats: kerk Adorp, Torenweg 4. Tijd: 14.00-17.00 uur, gratis toegang.

 

Cookieinstellingen