Amsterdamse Schoolwandeling op Monumentendag

Foto: APB Bedum

BEDUM – Tijdens Open Monumentendag 2019 vindt in Bedum een bijzondere wandeling plaats langs woonhuizen, winkels en gebouwen die in de 20-er jaren van de vorige eeuw zijn gebouwd in de Amsterdamse School-bouwstijl.

In Bedum zijn vele bouwwerken in deze prachtige bouwstijl te bewonderen. Zoveel zelfs, dat in 2016 “Amsterdamse School in Bedum, een wandel- en fietsroute” is verschenen. In dit boekje is een selectie gemaakt uit de vele ontwerpen in Bedum, waarvan de meeste van de hand van architect Albert Wiersema zijn en daarnaast van Gezienus Koolhof, Karst Zevenberg en Egbert Reitsma. De route laat de schoonheid zien van het baksteenexpressionisme, wat we hier de “Groninger Amsterdamse School” zijn gaan noemen.

De uitgave van “Amsterdamse School in Bedum” was voor oud-burgemeester Bertus Fennema aanleiding om verder onderzoek te doen naar de architecten die zich lieten leiden door de Amsterdamse School.  Dit heeft geresulteerd in een prachtig boek over de architect Albert Wiersema, dat in 2017 is verschenen.

Hierop kwam in 2018 een vervolg met een boek over architect Karst Zevenberg, met Hidde Rinze Koornstra als mede-auteur.

Veel aandacht dus voor de bijzondere bouwstijl waarvan in Bedum, maar ook in vele andere plaatsen in Groningen, vele pareltjes staan. Het Groninger centrum voor Amsterdamse School is te vinden in DE KERK Onderdendam, Bedumerweg 34. DE KERK beheert het archief van Wiersema/Zevenberg (tekeningen en bestekboeken) en een kerkelijk archief.

Tijdens Open Monumentendag – 14 en 15 september 2019 – zijn er vele activiteiten in Bedum onder de paraplu van de Kulturele Kommissie Bedum en vanuit de VVV Het Hogeland-Bedum, waaronder dus de wandeling langs gebouwen in de bouwstijl van de Amsterdamse School. Mogelijk kan er ook bij een aantal bouwwerken binnen worden gekeken.

De start van de wandeling in Bedum – op zaterdag 14 september – is om 10.00 uur en zal door wethouder (cultuur) Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland worden geopend. VVV Het Hogeland-Bedum is bijzonder verheugd dat Bertus Fennema, auteur van meerdere architectuurboeken, de deelnemers bij de start rond gaat leiden. Het bijzondere pompgemaal aan de Emmalaan zal zowel van binnen als van buiten worden bekeken en de monumentale Goede Herderkerk is voor bezichtiging geopend en hier zal ook het orgel te beluisteren zijn.

Wilt u deze wandeling ook meemaken? Geef u dan op via [email protected]  of kom langs bij de VVV-winkel aan de Kapelstraat 3. Bij uw inschrijving ontvangt u de vernieuwde uitgave van het routeboekje Amsterdamse School in Bedum, de inhoud werd onlangs door Bertus Fennema aangevuld en bijgewerkt.

Kosten voor inschrijving inclusief routeboekje is € 5,00 euro per persoon (voor donateurs VVV Bedum € 4,00).  Inschrijving is mogelijk vanaf 1 september 2019 en gaat op volgorde van binnenkomst.

Reacties

article
143991
BEDUM – Tijdens Open Monumentendag 2019 vindt in Bedum een bijzondere wandeling plaats langs woonhuizen,
https://winsum.nieuws.nl/agenda/20190809/amsterdamse-schoolwandeling-op-monumentendag/
2019-08-09T12:42:31+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2019/08/08203647/VVV-AS-in-Beem-2016-omsl.jpg
Agenda, Nieuws