5 Jaar Walfridusvoettocht nieuwe stijl

De Walfriduskerk, eindpunt van beide tochten
Foto: Auwert Postmus

BEDUM – Dit jaar is het 5 jaar geleden dat drie ervaren wandelaars een uniek wandelevenement uit Bedum zagen verdwijnen. De oude stichting had aangegeven te willen stoppen met de culturele wandeltocht die eens in de twee jaar vanuit Bedum werd georganiseerd.

‘De 3’ zagen mogelijkheden om op een andere wijze de wandeltocht nieuw leven in te blazen en zijn onder de vlag van de Stichting Kulturele Kommissie Bedum (KKB) gestart met een nieuwe formule.

Geen culturele activiteiten maar een jaarlijkse wandeltocht door een cultureel gebied. De St.KKB kon zich vinden in de plannen van de werkgroep, die zelfstandig zijn activiteiten kan ontplooien binnen de KKB.

De eerste wandeltocht werd georganiseerd met 2 afstanden die richting Groningen  gingen en vervolgens weer terug naar Bedum waar het eindpunt bij de Walfriduskerk lag. Aan deze tocht namen ongeveer 125 wandelaars deel.

Het jaar daarop werd de wandeltocht uitgebreid met meerdere afstanden. Vanaf dat jaar kon er gekozen worden uit een afstand van 5, 10, 15, 25 en 40 km. Een goede keus zo bleek, want het aantal deelnemers verdubbelde.

Vervolgens was er opnieuw een toename van het aantal deelnemers met ongeveer 100 in het op volgend jaar. Omdat het aantal deelnemers elk jaar toeneemt werd erover nagedacht om de Walfridusvoettocht te voorzien van een nog langere afstand. Er is uiteindelijke voor gekozen om een Kennedymars (80 km binnen 20 uur)  te gaan organiseren naast de bestaande afstanden van 5 tot 40 km. Voordat de kogel door de kerk was is er uitvoerig informatie ingewonnen bij diverse wandelverenigingen in het land. En er zijn een aantal ervaren Kennedymarslopers benaderd om naar hun ervaringen te vragen. Op deze manier is er veel informatie binnengekomen over hoe je een Kennedymars kunt en moet organiseren.

Een Kennedymars wordt  in ons  land op diverse plaatsen georganiseerd. Dit heeft zijn oorsprong in Amerika waar president Kennedy de eis had neergelegd dat zijn officieren, van de diverse legeronderdelen, conditioneel in staat moesten zijn om  80 km  in 20 uur met volle bepakking af te kunnen leggen.

De Kennedymars is een begrip geworden en Nederland heeft deze mars ook in zijn armen gesloten.

In Groningen was er buiten de Lauwersmeermarsen, 1x in de 4 jaar, de Kennedymars van de Tocht om de Noord, 1 x in de 5 jaar, geen Kennedymars terwijl de behoefte er wel is bij de wandelaars om ook in Groningen Kennedymarsen te kunnen lopen.

Dit alles bij elkaar heeft de werkgroep van de Walfridusvoettocht doen besluiten om vanaf dit jaar een Kennedymars vanuit Bedum op te nemen in hun wandelprogramma.

Alle tochten die door de werkgroep worden georganiseerd zijn aangemeld bij de KWBN (de Koninklijke Wandelbond Nederland). De Kennedymars vanuit  Bedum staat in de wandelgids als Walfridus Kennedymars.

De start van de eerste Walfridus Kennedymars is op vrijdag 6 september 2019 om 23.00 uur vanuit het Trefcentrum aan de Prof. Mekelstraat in Bedum.

Tijdens de nachtelijke uren worden de eerste 40 kilometer in 3 lussen in de directe omgeving van Bedum gelopen. Op 7 september 2019 start de Walfridusvoettocht om 7.30 uur met de afstand van 40 km, later in de ochtend gevolgd door de afstanden van 30, 15, 10 en 5 km.  De Walfridus Kennedymars loopt overdag dezelfde route als de wandelaars van de 40 km van de Walfridusvoettocht.

De langste afstanden gaan richting het Reitdiepgebied terwijl de kortere afstanden in de directe omgeving van Bedum worden gelopen. De finish van alle afstanden is in de Walfriduskerk van Bedum.​ Er is nog ruimte om u aan te melden. De inschrijving voor de Walfridusvoettocht kan tot en met 2 september via de website.

De inschrijving voor de Kennedymars is mogelijk tot 24 augustus.

Voor de Walfridusvoettocht is er de mogelijkheid om op 7 september bij de start nog in te schrijven waarbij  € 1,- extra wordt betaald voor administratiekosten. Leden van de KWBN krijgen € 1,- korting.

Voor informatie zie de website www.walfridusvoettocht.nl

 

Reacties