Van scheepsjoagen, Hogelandspoor en Eemshaven: een digitale kaart met historische infrastructuur

Foto: persbericht

WARFFUM – Op maandag 23 september a.s. vindt in het Openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum een bijzondere bijeenkomst plaats, waarbij de Digitale Kaart Historische Infrastructuur van Groningen wordt gepresenteerd. Infrastructuur en mobiliteit kennen in de provincie Groningen een rijke geschiedenis.

Een gevarieerde collectie erfgoed getuigt daar nog van, waaronder mobiel erfgoed, oude verbindingswegen en landschapselementen. De digitale kaart plaatst de fascinerende ontwikkeling van mobiliteit in historisch perspectief en maakt de invloed van vervoer op het Groningse landschap zichtbaar.

De digitale kaart historische infrastructuur wordt gepresenteerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN). Elke historische vereniging, heemkundekring, lokaal museum en archief kan aan de kaart bijdragen door foto’s en documenten aan specifieke locaties op de kaart te koppelen. Zo ontstaat een gevarieerd beeld van de wijze waarop Groningen in de moderne tijd veranderde. De kaart biedt ook ruimte voor persoonlijke herinneringen en verhalen die verbonden zijn met de geschiedenis van de mobiliteit. Zo ontstaat een netwerk van historische beelden, verhalen, ervaringen en herinneringen. De kaart is tevens een bron van inspiratie voor beleid op het gebied van cultuur, erfgoed en leefomgeving, zoals city- en regiomarketing, toerisme en recreatie.

Programma –  Het gevarieerde dagprogramma voorziet onder meer in korte voordrachten over het belang van beeldbanken voor de digitale kaart (Mirjam de Jonge, Beeldbank Groningen), het belang van verhalen voor de digitale kaart (Beno Hofman; ‘Het Geheugen van Groningen’) en als concreet voorbeeld garages in Amsterdamse School-architectuur (Stichting DE KERK; in Onderdendam is daarover momenteel een tentoonstelling te zien). Als klap op de vuurpijl verzorgen medewerkers van Openluchtmuseum Het Hoogeland tenslotte rondleidingen in en rond het museum. Ook daarbij staan geschiedenis en erfgoed van de mobiliteit centraal. Tijdens het middagprogramma is ruimte vrijgemaakt voor vragen en discussie. De dag begint om 10.00 uur en eindigt om 17.30 uur.

Deelname en bereikbaarheid  – Deelname aan het programma is gratis, maar aanmelding is wel nodig:  [email protected]. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Openluchtmuseum Het Hoogeland – Schoolstraat 4 – 9989 AG Warffum – http://www.hethoogeland.com

Cookieinstellingen