Hongerstaking, bomaanslagen, demonstraties

Foto: René Hoogschagen

WINSUM – Vanwege de viering van 100 jaar kiesrecht, speelt theatergroep Het Peloton in oktober en november de voorstelling Suffragette. Over de bikkelharde strijd van vrouwen om te mogen stemmen. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober te zien in theater De Blauwe Schuit in Winsum. Aanvang op beide avonden is om 20.00 uur.

Vrouwen hadden honderd jaar geleden niets te zeggen over hun geld, over hun kinderen of over de wetten waar ze zich aan moesten houden. In Nederland was de Groningse Aletta Jacobs een van de belangrijkste voorvechters voor meer rechten voor vrouwen. Haar Britse collega was Emmeline Pankhurst, met achter haar vele vrouwen, die spottend suffragettes werden genoemd. Zij gingen in hun strijd veel verder dan de Nederlanders, die zich beperkten tot vreedzame demonstraties.

‘Wij wíllen geen wetten breken, wij willen wetten maken!’

Abby

In de voorstelling volgen we Abby (Thereza Langeler), een jonge moeder in Oost-Londen, in 1912. Abby en haar man werken lange dagen in een wasserij. Thuis maakt ze zich zorgen om de gezondheid van haar zoontje George (afwisselend gespeeld door Melle en Ibbe). Op haar werk wordt ze misbruikt, ziet ze misbruik, ziet ze dat vrouwen minder zijn dan mannen en mag ze niets doen. Meer en meer raakt ze betrokken bij de suffragettes. Ze spreekt, demonstreert, wordt opgepakt en uitgespuugd, twijfelt, krabbelt terug en vecht door. Maar daarvoor betaalt ze wel een zware prijs.

‘Als mannen oorlog mogen voeren om hun gelijk te halen, mogen vrouwen dat ook’

De overige voorstellingen zijn:

18 t/m 20 oktober in het VRIJDAG Theater in Groningen (première uitverkocht) om 20:00 uur. Op zo 20 oktober tevens om 14:30 uur.

8 november in Zuidhage in Assen om 20:00 uur.

10 november in Winsinghhof in Roden om 14:30 uur.

Kaarten zijn te koop of te reserveren via de betreffende theaters. Zie theaterhetpeloton.nl voor meer informatie.

Het Peloton is een theatergroep uit Groningen bestaande uit spelers met een afgeronde toneelopleiding. Met Annemiek Dijkstra als artistiek leider speelde Het Peloton afgelopen jaren jaarlijks op Noorderzon een kleine voorstelling. Eerdere avondvullende voorstellingen: Excelsior!, Le Bourgeois Gentilhomme, Bloedbad, Zomerverdriet, Verjaardagsfeest.

 

 

Reacties