Schrijver/Journalist Bert Wagendorp naar Onderdendam

Foto: CPO

ONDERDENDAM – Het Cultureel Podium Onderdendam (CPO) organiseert ook dit jaar weer een boeiende avond met een bekende, Nederlandse schrijver. Na de succesvolle editie van vorig jaar, met schrijver Auke Hulst onder begeleiding van muzikant Christof Bauwens, is het dit jaar de beurt aan schrijver, essayist en columnist Bert Wagendorp.

Bert Wagendorp werd geboren in 1956 in Groenlo. Hij studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn columns en korte verhalen schreef en schrijft hij over zeer verschillende onderwerpen. Over Nederland, de (wieler)sport, schrijven en schrijvers, zijn jeugdherinneringen en zijn stemmingen.

Zijn journalistieke loopbaan begon bij de Leeuwarder Courant als sportverslaggever. In 1988 werd hij journalist bij de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij zes keer de Tour de France, en zijn intensief beleven van de wielerwereld leidde tot zijn eerste roman, genaamd ‘De Proloog’. Wagendorp neemt de lezer in dit boek mee naar de slapeloze nacht van een wielrenner die de volgende dag de proloog van de Ronde van Frankrijk moet winnen. De hoofdfiguur overpeinst het hedendaagse wielermetier en geeft Wagendorp daarmee de mogelijkheid om alle facetten van de wereld van het wielrennen te laten zien, niet alleen de mooiste sport op aarde, maar ook de hardste en meest genadeloze.

In 2013 verscheen de roman ‘Ventoux’. Het verhaal is de psychologische ontwikkeling en verdieping van de onderlinge verhoudingen en vriendschappen van een aantal boezemvrienden van de middelbare school. Een prachtige roman die is geschreven met veel humor en waarin vriendschap, liefde, rouwverwerking, fietsen, keuzes maken en het verloop van de tijd centraal staan. De roman werd een groot succes en het boek is verfilmd.

Het siert Wagendorp dat hij nuchter bleef onder dit succes. “Ventoux was een toevalstreffer. Het had zomaar op vijfduizend kunnen blijven steken. Ik heb te doen met de echte broodschrijvers. Zij moeten van hun werk leven en er een stukje in de krant bij schrijven om de huur te kunnen betalen. Bij mij is het andersom.  Bij de Volkskrant verdien ik mijn brood als columnist. Dit is een extraatje “.

Wagendorp’s laatste roman is ‘Ferrara’, een vervolg op ‘Ventoux’. Dezelfde vrienden zijn weer samen, nu als vijftigers. Het is een boek over de eeuwige jeugd, vergankelijkheid en de invulling van het leven.

De avond belooft wederom boeiend te worden en zal worden geopend met een interview door journaliste Inki de Jonge. Wagendorp spreekt gemakkelijk en heeft een brede belangstelling en kennis.

Na de pauze zal Bert Wagendorp voorlezen uit eigen werk, en krijgt de zaal alle ruimte om vragen te stellen. In de pauze en na afloop zijn er boeken van Bert Wagendorp te koop.

Wanneer:            zaterdag 16 november

Aanvang:             20.30 uur

Waar:                  Dorpshuis Zijlvesterhoek, Achterweg 1, 9959 PC Onderdendam

Kaarten kunnen worden gereserveerd via [email protected]

Reacties