Sint zonder boot maar met circus naar Uithuizen

Ook 'Glutenvrije Piet' komt mee
Foto: Dick Stoppels

UITHUIZEN – Uithuizen staat al een tijdje “op de kop” en Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten doen daar nog een schepje bovenop dit jaar. Door alle werkzaamheden in het centrum zal de intocht van de Goedheiligman en zijn hulptroepen dit jaar anders verlopen dan in voorgaande jaren.

Een van de grootste veranderingen zal zijn dat Sinterklaas dit jaar niet met de boot naar Uithuizen zal komen. Door de werkzaamheden aan de brug op de kruising Havenweg/Snik heeft hij er dit jaar voor gekozen om op een andere manier naar het centrum van Uithuizen te komen. Hij zal – na een tussenstop in Doodstil – rechtstreeks naar de Blink in Uithuizen gaan om daar de kinderen en hun ouders te begroeten. Doordat ook de Blink nog niet helemaal klaar is zullen de activiteiten zich afspelen op het gedeelte van de Oosterstraat, aan de noordzijde van het plein. Tussen de winkel van Jan Medendorp en de Wereldwinkel en ook nog een stukje op de Blink is het grote Sinterklaasfeest deze middag. Wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland zal samen met Razende Roeland, de snelle reporter van www.sintuithuizen.nl de goedheiligman en zijn zwarte pieten ontvangen.

Maar ook thuis bij Sinterklaas in Spanje is er dit jaar veel veranderd. De Pieten zijn dit jaar allemaal weer naar de Pietenschool geweest en werd er veel aandacht besteed aan het ouderwetse Pietenwerk. Het klimmen in de schoorstenen ging de laatste jaren niet zo lekker meer en ook op het gebied van lenigheid ontbrak er wel het een en ander.

Daardoor komt Sinterklaas met zeer fitte en super sportieve Pieten naar het winkelhart van het Hogeland. En waar kan een Zwarte Piet nu beter laten zien wat hij allemaal kan en heeft geleerd dan in een circus? Dus hebben de vrijwilligers van de stichting Sint Uithuizen (SSU) in overleg met Sinterklaas en HuisPiet geregeld dat “Circus Sintelli” voor 1 dag naar Uithuizen komt.

Op zaterdag 16 november zal er drie keer een voorstelling komen in de tent die staat op de kruising van de Oosterstraat, de Leeuwstraat en Hoofdstraat Oost. Sterke Piet, Acrobaat Pieten en Clown Pieten zijn enkele van de ‘artiesten’ die zullen optreden. Er komen nog meer verrassingen, maar we gaan natuurlijk niet alles verklappen.

Per voorstelling kunnen ongeveer 90 kinderen de voorstelling bezoeken. Vanaf 13.30 uur kunnen de (gratis) kaartjes bij de circustent worden afgehaald. Op de rest van het circusterrein is er vermaak voor jong en oud en daar zal ook Sinterklaas zelf aanwezig zijn voor de kinderen en hun ouders.

Nieuw is dit jaar ook de komst van Glutenvrije Piet. De laatste jaren kwam er steeds meer vraag naar glutenvrije pepernoten voor kinderen die glutenallergie/intolerantie hebben. Deze Zwarte Piet is herkenbaar aan haar groen/witte pak met op de jas en broek het glutenvrij logo.

De afgelopen jaren bemiddelde de stichting Sint Uithuizen in de huisbezoeken van Sint en Piet. Voor een kleine vergoeding, die geheel ten goede komt aan de kosten rondom de intocht, kwamen ze een bezoekje brengen. De SSU merkte dat deze geringe bijdrage voor sommige gezinnen toch nog te groot was en daardoor kwam Sinterklaas nooit op visite bij kinderen uit gezinnen met een minimaal inkomen. In samenwerking met de stichting Speelgoed Actie Minima (SAM) Het Hogeland worden nu ook huisbezoeken aan deze gezinnen verzorgd. De SAM Het Hogeland verzamelt de adressen van de ouders die hiervoor belangstelling hebben en bij grote belangstelling hiervoor zal er een loting plaatsvinden. Daarna wordt er contact opgenomen met de gezinnen die een bezoek van Sint en Piet krijgen.

Tekst + foto: Dick Stoppels

Reacties