Café van de Vrijheid doet Het Hogeland aan

Canadese militairen
Foto: SanneMeijerOnderweg

WINSUM – Op woensdag 27 november organiseren De Verhalen van Groningen, Biblionet Groningen en VRIJDAG Advies een Café van de Vrijheid in de bibliotheek van Winsum. Tijdens deze bijeenkomst, die gepresenteerd wordt door Okkie Smit, halen we verhalen op over de Tweede Wereldoorlog en zoeken we Groningers die verhalen uit hun regio op een eigen manier willen doorvertellen.

De provincie Groningen viert en herdenkt volgend jaar 75 jaar Vrijheid met een groots opgezet provinciaal programma.

De Verhalen van Groningen heeft van de provincie de opdracht gekregen het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Groningen te vertellen aan de hand van 75 ‘iconische’ verhalen uit alle Groninger gemeenten. Een redactieraad bestaande uit Tweede Wereldoorlog-experts maakt de selectie eind november definitief.

Deze verhalen willen we graag op allerlei verschillende manieren laten doorvertellen. We zoeken kunstenaars, culturele instellingen, scholen, 4/5 mei comités, historische verenigingen en andere (lokale) organisaties die deze verhalen op hun eigen manier willen verbeelden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een gedicht, theater, muziek, beeldende kunst, exposities of routes.

Café van de Vrijheid

In november 2019 wordt in iedere gemeente in Groningen een Café van de Vrijheid georganiseerd. Niet alleen wordt het provinciale en gemeentelijke programma toegelicht, ook worden de iconische verhalen uit de regio besproken. Daarbij is er ruimte voor wijzigingen of aanvullingen. Vervolgens willen we deze lokale verhalen koppelen aan makers en organisatoren. De verhalen kunnen vertaald worden in allerlei culturele producten – groot of klein.

Daarnaast wordt tijdens deze bijeenkomsten informatie verstrekt over het provinciale programma en worden (reeds in gang gezette) lokale initiatieven in het kader van 75 jaar Vrijheid geïnventariseerd. Bovendien zijn we voor het NIOD-project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s’ op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u nog een foto uit die tijd? Neem deze dan mee naar een Café van de Vrijheid. Kunt u niet aanwezig zijn? Dan kunt u een scan sturen naar [email protected].

Reacties