Zwarte Piet naar KinderBoekenHuis Winsum

Foto: Archief HN

WINSUM – Op zondag 8 december presenteren twee jonge Neerlandici hun onderzoek naar de representatie van Zwarte Piet in kinderboeken in het KinderBoekenHuis te Winsum.

Vandaag de dag kennen kinderen Zwarte Piet vooral van de televisie of de jaarlijkse Sinterklaasoptocht. Sinds 1850 is hij echter een onmisbaar personage in kinderboeken over de Goedheiligman. Hoe ziet Zwarte Piet er in deze boeken uit, welke taken voert hij uit, waar komt hij volgens de auteurs vandaan en hoe heeft hij zich door de jaren heen tot Sinterklaas verhouden? Nienke Schuiling en Cleo Vermuyen onderzochten het in 38 boeken uit het Kinderboekenhuis te Winsum en komen hier op 8 december meer over vertellen.

Aansluitend houdt Romke Visser, directeur van het KinderBoekenHuis, een korte inleiding over het thema armoede en arbeidersemancipatie in de jeugdliteratuur. Aan deze thematiek zal er de komende maanden via diverse lezingen en activiteiten aandacht worden besteed. Op dit moment loopt er in dat kader een tentoonstelling over het leven en werk van Nienke van Hichtum. Zo zal Jan Maliepaard op 26 januari een lezing verzorgen over Chr. Van Abcoude, de schrijver van de Pietje Bell-boeken. Het programma start op 8 december om 15.00 uur en de toegang is gratis.

Reacties