Scholarhood of Jazz naar Cultuurerf Andledon

Foto: Andledon

DEN ANDEL – Aanstaande zondag – 26 januari – kan op Cultuurerf Andledon aan de Kruisweg in Den Andel worden genoten van het vijfkoppige Scholarhood of Jazz. Het jazzcombo onder leiding van bassist Bert van Erk speelt tijdens het optreden vooral stukken met een speciale dans-energie, uit verschillende periodes van de jazzgeschiedenis.

Ieder jaar kiest de Scholarhood of Jazz een componist of speciale invalshoek voor ‘nader onderzoek’. In 2018 was dat Thelonious Monk, in 2019 was het de beurt aan Duke Ellington & John Coltrane en in 2020 is het thema Jazz to Dance to. Een eeuw geleden was het ook de belangrijkste functie van een jazzorkest om dansmuziek te spelen tijdens festiviteiten. Op het repertoire staan zondag stukken van onder meer Fats Waller, Duke Ellington, Herbie Hancock, Miles Davis en Sonny Rollins.

Alle leden van de Scholarhood wonen en werken in Noord Nederland, maar zijn ook buiten de grenzen actief.

Saxofonist Laurens Blinxma studeerde aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hij speelde met jazzveteranen als John Engels en Bennie Bailey. Hij maakte deel uit van wereldmuziekprojecten met onder anderen Zoumama Diarra, Basil Maneka, Orquesta Latina en de Denise Rivera Band. Hij is orkestleider van Five Brothers en het Still Life Trio.

Vibrafonist René van Astenrode studeerde aan de conservatoria van Groningen en Den Haag. Hij toerde door Europa met  het Dutch Palladium Orchestra. Verder speelt hij met Pot & Baumgarten, Quintology en de Edwin Bron Band, en leidt hij zijn eigen kwartet Vibes.

Gitarist Erik Bioddeke studeerde gitaar en luit aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag.

Bassist Bert van Erk studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Hij werkte met jazzlegendes als Dexter Gordon, Arthur Taylor, Slide Hampton, Kenny Wheeler en Beaver Harris. Hij speelt onder meer met Bert van Erk’s Quintology,  Still Life Trio, Five Brothers, Linda’s Jazz, Cuerdas en Drie Sterren Trio.

Drummer Jeroen van Olphen studeerde aan Kunstacademie Minerva. Hij produceerde multimedia-performances en startte project-bands als Sexy B en De Todos Modos. Hij speelde met het Noordpool Composers Orchestra, Gerard Ammerlaan Band, Rai One en Bert’s Breeze. Hij is organisator van de State of Art Sessions in de stad Groningen.

Het optreden van de Scholarhood of Jazz start zondag om 15:00 uur en duurt ongeveer tot 17:30 uur. De entree is niet gratis.

Cookieinstellingen