Centrum(plan), terug in de tijd

Sennema terug op het Boogplein. Althans, een soortgelijk gebouw op dezelfde plek als waar de ‘gele DHZ-zaak’ tot de beginjaren van deze eeuw heeft gestaan.

Dit kwam naar voren in het stedenbouwkundige plan dat Guido van Loenen (Rho adviseurs) dinsdagavond aan de raadsleden, ondernemers en andere geïnteresseerden presenteerde.

Guido van Loenen

In het nieuwe pand zou een middelgrote ondernemer zich kunnen vestigen. In het plan staan verder de kaders voor de andere nieuw te realiseren gebouwen. Een groot gebouw voor een publiekstrekker komt daarin niet voor, het blijkt niet haalbaar.

Plan B

Het concept plan is gemaakt door Rho adviseurs. Zij hebben samen met de gemeente gekeken naar de beste opties voor het Boogplein.

–          Rondom het oude gemeentehuis aan de Hoofdstraat komt een nieuw gebouw waar plek is voor middelgrote ondernemers. De voorlopige schetsen lijken erg op het gebouw van de doe-het-zelf-zaak dat er tot 2003 stond.

“Het zou best kunnen dat het er op lijkt. Het nieuwe gebouw moet ook aansluiten bij de oude panden van het centrum die er nog staan. Dus dan is het niet zo gek dat het dan weer lijkt op vroeger”, aldus wethouder Harmannus Blok.

Het is nog niet zeker dat het nieuwe gebouw er zo uit zal komen te zien. Daar gaat een architectenbureau nog mee aan de slag.

–          Aan de Ripperdastraat komen vier nieuwe woningen. Daarnaast komt er ook woningbouw langs het Winsumerdiep en ruimte voor appartementen. Daar is plek voor een theehuis of Bed & Breakfast. Niet voor detailhandel. Dat werkt volgens het adviesbureau niet.

–          In het midden van het Boogplein komt een parkeerplaats voor zo’n 46 auto’s. Achter de huidige bibliotheek blijft de parkeerplaats voor zo’n 33 auto’s bestaan.

Ondernemers naar centrum

Een lange winkelstraat, van Albert Heijn naar het Boogplein, moet ervoor zorgen om het aantrekkelijk te maken voor het winkelend publiek. Het is dan volgens de gemeente ook belangrijk dat ondernemers zich in het centrum gaan vestigen.

Wethouder Blok hierover: “We moeten nu de knop omdraaien en niet alleen denken vanuit grote detailhandel. Maar meer vanuit de kwaliteit die dit deel van Winsum heeft. Mooie monumentale panden, het Winsumerdiep en goede ondernemers.”

Afhakende projectontwikkelaars

Er zijn al meerdere projectontwikkelaars afgehaakt op diverse plannen van het Boogplein. Maar wethouder Harmannus Blok weet zeker dat door de wijzigingen het plan uitvoerbaar is. ‘Sinds het Boogplein weer in het nieuws is, heb ik diverse mailtjes van projectontwikkelaars die met het Boogplein aan de slag willen. Maar wij werken eerst dit plan verder uit’, vertelt Harmannus Blok. Ontwikkelaars mogen zich binnen aanmelden.

 

Bespreken

De gemeenteraad mag nog iets van het bovenstaande vinden en praat op 13 juli opnieuw over het centrum.

 

 

 

Cookieinstellingen