Aandacht voor gebit op Wereld Diabetes Dag

Foto: Openbaar domein

Vandaag, 14 november, is het Wereld Diabetes Dag.

Een gezonde mond, extra belangrijk voor diabetespatiënten.

Relatie tussen diabetes en tandvleesontstekingen

Voor bepaalde groepen mensen is aandacht voor een gezond gebit extra belangrijk. Bijvoorbeeld voor patiënten met hart-en vaatziekte, zwangeren, maar ook patiënten met suikerziekte. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat diabetespatiënten de bloedsuikerspiegel niet meer zelf binnen de normale grenzen kunnen houden en geen of onvoldoende insuline produceren. Ook kan het zijn dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline. De aandoening valt op het eerste oog misschien niet altijd meteen op, maar als gevolg van de ziekte kunnen naast complicaties als hart- en vaatziekten en nieraandoeningen, ook meer zichtbare gevolgen ontstaan, zoals oogaandoeningen, voetproblemen en een slechtere mondgezondheid.

Daarom voor alle diabetespatiënten een gratis en vrijblijvende tandvleescheck bij Praktijk voor mondhygiëne K.Koopman te Winsum

Mensen met diabetes hebben vaker last van tandvleesontsteking (gingivitis) en tandvleesontsteking met verlies van het kaakbot (parodontitis)

Dit alles kan zelfs tot verlies van tanden en kiezen leiden. De oorzaak kan worden gezocht in de te hoge bloedsuiker. Het lichaam wil die suiker kwijtraken door veel te plassen. Dit zorgt vervolgens voor een drogere mond. Speeksel beschermt op een natuurlijke manier het gebit. Is er minder speeksel, dan krijgen gaatjes en tandvleesontstekingen meer kans. Ook kunnen deze ontstekingen ontstaan doordat diabetespatiënten een slechtere doorbloeding hebben in het lichaam. Door jarenlang een te hoge bloedsuikerspiegel raken de bloedvaatjes beschadigd. Het tandvlees zit vol met kleine bloedvaatjes.

De mondhygiënist als onderdeel van het behandelprotocol

Een hoop problemen met tandvlees en tanden kunnen worden voorkomen. Dit kan door tweemaal daags op de juiste manier te poetsen, tussen tanden en kiezen te reinigen en regelmatig een mondhygiënist te bezoeken. Wij coachen u graag in het behouden van een gezonde mond.

Wilt u ook een tandvleescheck? Bel met Praktijk voor Mondhygiëne K.Koopman op nummer 0595-443635 of mail naar [email protected]

De praktijk voor mondhygiëne bestaat al  15 jaar, waarvan 12 jaar in Winsum gevestigd.  De kracht van onze praktijk is dat we klein zijn gebleven, waardoor we een persoonlijke benadering hebben.  Hierdoor kunnen we speciale doelgroepen, zoals diabetici,  extra aandacht geven. Omdat tandvleesontstekingen meestal geen klachten geven willen we mensen met diabetes uitnodigen om een vrijblijvende en kosteloze afspraak te maken  voor een tandvlees-en mondonderzoek. Hiervoor is geen verwijzing nodig.

 

 

Cookieinstellingen