Raad Winsum “Let op uw zaak” en durf beslissingen te nemen!

Foto: Archief WinsumNieuws

Dick Sennema volgt al jaren de gemeentepolitiek. Op ons verzoek keek hij vooruit naar de belangrijke gemeenteraadsvergadering van aankomende dinsdag.

Dick’s oproep aan de raad: Raad Winsum “Let op uw zaak” en durf beslissingen te nemen!

De raad van Winsum staat aan de vooravond van het nemen van een aantal beslissingen die een grote impact zullen hebben op de verdere toekomst van Winsum. Tot 1 januari 2019 nog zelfstandige gemeente en daarna onderdeel van de nieuwe gemeente Het Hogeland. Dinsdagavond 12 december zal het moeten gebeuren met vermoedelijk een uitloop naar donderdag 14 december vanwege de lange agenda. Dan zal de raad een beslissing moeten nemen op voorstellen van het college als een nieuw sportpark in Winsum-West, De Tirrel,  de spoorwegveiligheid in de gemeente als onderdeel van het Rompakkoord en aankoop van gronden in Winsum-Oost. Ook zal zij zich moeten uitspreken of zij akkoord gaat met het voorstel van het college om de realisatie van de kortsluiting N361-Ranum-Onderdendamsterweg te temporiseren en de budgetten hiervoor nog niet vrij te geven, maar de raad van de nieuwe gemeente Het Hogeland hierover te zijner tijd voorstellen te laten doen. De reactie van Winsum nieuws heeft moeten constateren dat met name dit laatste punt de gemoederen in Winsum de laatste dagen flink bezighoudt.  Daarover straks meer. Te verwachten is dat vanwege een groot draagvlak voor vooral Winsum-West, maar toch ook voor de Tirrel, deze projecten op een duidelijke meerderheid van de raad kunnen rekenen, hetgeen waarschijnlijk ook het geval zijn zal voor de spoorwegveiligheid en de aankoop van gronden in Winsum-Oost.  Projectontwikkelaar(s) probeerden destijds de provincie en de gemeente een slag voor te zijn. De provincie voor de rondweg om Winsum en Winsum voor toekomstige uitbreidingsplannen, waarop de gemeente de Wet voorkeursrecht gemeenten wilde toepassen, zijnde de wet die grondeigenaren verplicht bij verkoop de grond eerst aan de gemeente aan te bieden. Nu verkoopt men grond dus weer aan de gemeente.

 

Tegengestelde belangen burgeres bij de kortsluiting N361-Ranum-Onderdendamsterweg 

De belangengroep ‘Kortsluiting Winsum niet temporiseren maar doorpakken” vreest dat van uitstel van dit project als onderdeel van het met de provincie gesloten  Rompakkoord afstel komt en vindt dat dit geen recht doet aan de gedane toezeggingen in het verleden en de problematiek op de Onderdendamsterweg in het dorp Winsum. Via de regionale pers, maar ook via een flyer, roept de groep  mensen op die voor een veilige Onderdendamsterweg van Winsum zijn, de facebookpagina van haar de Belangengroep te liken en/of naar de raadsvergadering te komen. Tegelijkertijd zijn ook er anderen, zoals de bewoners van o.a. de Freesialaan, die tegen een kortsluiting aan de noordkant van Winsum via variant 1 zijn, doordat hun woongenot dreigt te worden aangetast, omdat deze variant dicht bij hun woningen komt te liggen. Het college kiest nu klaarblijkelijk voor een status quo situatie door dit op het bordje van de nieuwe gemeente te leggen onder het motief dat het geld op is, zeer tegen de zin van de belangengroep. De belangengroep citeert in een brief aan de raad de uitkomsten van het onderzoek van de  projectgroep m.b.t. tot variant 1. Een van de uitkomsten is dat met het realiseren van deze variant het verkeer op de Onderdendamsterweg met circa 2400 vervoersbewegingen per dag kan afnemen (van 6900 naar 4500), hetgeen een reductie van 35% betekent. Weliswaar is voorlopig bij deze variant uitgegaan van een T-aansluiting. “Indien bij de verdere uitwerking een “verkeersplein” de voorkeur heeft dan past dit ook binnen de raming”, aldus een van de uitkomsten. De belangengroep tekent in haar brief aan de raad overigens aan een T-aansluiting een onwenselijke en onveilige aansluiting te vinden en zou graag zien dat de mogelijkheid van een ovonde, ook wel ellipsvormige rotonde genoemd,  wordt onderzocht.

 

Wat ging hier aan vooraf?

Het is nog maar een jaar of 5 geleden dat de raad van Winsum een collegevoorstel kreeg voorgelegd om een bedrag van enkele miljoenen euro’s beschikbaar te stellen voor een rondweg om Winsum. De N361 zou dan als doorstromingsweg uit de kern Winsum verdwijnen en de provincie trok hiervoor een bedrag van ruim 50 miljoen euro uit. De meerderheid van de raad, exclusief het CDA en Gemeentebelangen, en tot ongenoegen van portefeuillehouder Jaap Hoekzema en waarnemend burgemeester Pieter van der Zaag, koos er echter voor dit bedrag niet beschikbaar te stellen, maar eerst de verkiezingen van Provinciale Staten met een dan naar hun verwachting ruimhartiger PS en college van gedeputeerde staten, af te wachten. Dit  laatste gebeurde echter niet en het nieuwe college van gs koos er vervolgens voor de door de staten beschikbaar gestelde gelden te besteden aan projecten o.a. in de gemeente De Marne en Bedum. Het geld voor de verbetering van de N361 binnen de bebouwde kommen van Adorp, Sauwerd en Winsum moet nu voor de helsdeuren worden weggehaald en wordt mondjesmaat beschikbaar gesteld. In Winsum bijvoorbeeld  in 2020/2021,zo bleek op de 4 december jl. gehouden info-avond van de provincie in de Hoogte. De gehele gang van zaken deed fractievoorzitter Harry Jonkman van de VVD enige tijd geleden doen verzuchten ‘dat met de kennis van nu, destijds een verkeerde beslissing is genomen door de meerderheid van de raad, maar helaas’. Het zou de raad van Winsum sieren als men deze “nederlaag” nu manmoedig slikt, met de schrale troost dat men vanaf 1 januari 2019 ook als burger van de nieuwe gemeente Het Hogeland kan genieten van projecten zoals de rondweg om  Mensingeweer en straks aan de noordkant van Bedum. Overigens mag niet onvermeld blijven dat leden van de belangengroep kortsluiting zich enkele jaren geleden met hand en tand hebben verzet tegen een hoogwaardige openbaar vervoers-as (Howa), die vanaf de toekomstige kortsluiting Ranum-O’weg, langs het spoor  zou aantakken op de Onderdendamsterweg en vervolgens langs de spoorbrug  naar het station in Winsum. Ondanks een forse subsidie vanuit het regiofonds trok het college vervolgens dit voorstel in, omdat er bij de burgerij geen draagvlak voor was hetgeen ook bleek op een info-avond . Nu laat men subsidie(s) liggen waarschuwt de nieuwe belangengroep voor de kortsluiting.

 

Hoe nu verder?

Bij velen bestaat het beeld van de raad van Winsum dat men geen beslissingen durft te nemen en beslissingen maar voor zich uit blijft schuiven met als grote voorbeeld het Boogplein. De raad van Winsum doet wel eens denken aan de film “fanfare” van  Bert Haanstra met daarin een grote verdeeldheid binnen de Giethoornse muziekgemeenschap. De ene wil linksom en de andere rechtsom. Ook nu dienen keuzes gemaakt te worden nu belangengroepen tegengestelde belangen hebben. Van raadsleden mag worden verwacht dat zij over hun eigen schaduw (lees eigenbelangen) heen stappen, hetgeen vaak in kleine(re) gemeenschappen, zo heeft de ervaring helaas geleerd,  het geval is. Daarom is zeker in dat opzicht een herindeling een goede zaak. Winsum, maar ook de hele regio mag van de raad op 12 december een doordacht en evenwichtige beslissing verwachten, waarbij men hopelijk nu eens over de eigen grenzen heen durft te stappen.

 

Tekst: Dick Sennema

Cookieinstellingen