‘Sporen door het Hogeland’ een fantastische vertelling

USQUERT – Het, zo karakteristieke, geluid van de schrille conducteursfluit deed afgelopen maandagmiddag 16 april, de oren van de circa 80 aanwezigen in de sfeervolle gelagkamer van het stationsgebouw in Usquert, tuiten.

Het prachtige gezelschap, waaronder veel geïnterviewden en medewerkers, zat bij elkaar om getuige te zijn van de aanbieding van de eerste exemplaren van het boek ‘Sporen door het Hogeland’. De burgemeesters van Eemsmond en Winsum, Marijke van Beek en Rinus Michels, waren de gelukkigen. Zij kregen het 2,5 kilo zware boek, met strik, als eersten in het bezit.

‘Sporen door het Hogeland’ gaat over 125 jaar Hogelandspoorlijn. Op 16 augustus 1893 vertrok de eerste trein, een stoomlocomotief uit de serie SS-500/504, vanaf Groningen.

De reis ging via Sauwerd, Winsum, Baflo, Warffum, Usquert, Uithuizen en Uithuizermeeden naar Roodeschool.
Met het voltooien van de terugreis naar het hoofdstation was de Hogelandlijn een feit.

Nog dagelijks worden reizigers met de Hogelandlijn langs de prachtige dorpen en veelkleurige landschappen vervoerd. De lijn werd een aantal keren in haar bestaan bedreigd, maar passagiers, gemeente- en provinciebesturen, spoorwegmaatschappijen, winkeliersverenigingen en kwaaie vrouwen sprongen in de bres om de lijn te behouden. En zo bestaat deze treinverbinding 125 jaar later nog, en is zelfs uitgebreid met een verbinding naar de Eemshaven.
Het tekent de importantie van de spoorlijn. Niet alleen het daadwerkelijke vervoer van reizigers en goederen maakte het spoor van belang; de verbinding met Groningen en het achterland was zeker zo belangrijk voor de rijke boeren en ondernemers die hun zaken deden op het Hogeland.

 

Stichting Boekgroep Noord-Groningen, bestaande uit schrijver/journalist Louis Stiller, interviewer/schrijver Jan de Boer, ontwerper/vormgever Wim Witteveen, fotograaf Gerard Oostra en researcher/uitgever Henk van Welzen, heeft vijf jaar gewerkt om de geschiedenis van de 26,9 kilometer lange spoorlijn in het imposante boek op te tekenen.
Het document telt 496 pagina’s met meer dan duizend foto’s en afbeeldingen in full colour. De lezer wordt in elf hoofdstukken meegenomen door de tijd, langs de stations, verdwenen haltes, de mensen. Zeer bijzonder zijn de plattegronden van de stations.
Het boek eindigt met een overzicht van alle bedrijven in de Eemshaven. Want, zoals Jan de Boer het zo treffend zei : ‘Waar geschiedenis ophoudt, begint de toekomst.’

‘Sporen door het Hogeland’ kan besteld worden via de website www.sporendoorhethogeland.nl. en ligt vanaf 17 april in de boekwinkels.

Jan Veldman, de schrijver, zanger en performer die in 2017 de K. ter Laanprijs kreeg uitgereikt voor zijn verdiensten op het gebied van de Groningse streektaal en cultuur bracht nog een lach op ieders gezicht met zijn nummers ‘Doen in Oskerd’ en ‘Treinconducteur’.

Het was een mooie middag, de schrijvers kunnen net zo mooie praten als schrijven. Het boek is geschreven in Jip en Janneke- taal en leest erg prettig weg. Een aanrader!!

Reacties

gallery
101158
USQUERT – Het, zo karakteristieke, geluid van de schrille conducteursfluit deed afgelopen maandagmiddag 16 april,
https://winsum.nieuws.nl/algemeen/20180421/sporen-hogeland-fantastische-vertelling/
2018-04-21T11:24:06+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/382/2018/04/21112018/20180416_162506.jpg
Algemeen