ChristenUnie Het Hogeland kiest voor verbinding

Foto: CU

HET HOGELAND – De ChristenUnie gaat de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Het Hogeland in met het thema ‘Lokaal Verbonden’. Hiermee benadrukt de partij dat verbindingen binnen de samenleving van groot belang zijn. De gemeente wordt veel groter, maar het is wel nodig dat er goede verbinding blijft tussen de inwoners en de gemeente. Maar ook de verbinding tussen mensen onderling is erg belangrijk voor een samenleving. Die verbindingen wil de ChristenUnie actief ondersteunen en aanjagen.

 

Verkiezingsprogramma

Afgelopen week stelde de ledenvergadering van de ChristenUnie het verkiezingsprogramma vast. In dat programma werkt de partij verder uit hoe men vorm wil geven aan die verbindingen. Zo is één van de voorstellen van de ChristenUnie dat elk dorp een vast aanspreekpunt krijgt binnen de nieuwe gemeente. Dorpscoördinatoren dus. Maar ook bestuurlijk moeten er korte lijnen blijven. Lijsttrekker Bernd de Jong: ‘De toekomstige fractie zal op verschillende locaties in de nieuwe gemeente gaan vergaderen om daarmee toegankelijk te zijn. Elk dorp krijgt ook een ‘eigen’ wethouder als eerste aanspreekpunt. Niet alleen korte lijntjes tussen inwoners en gemeente, maar ook tussen ondernemers en gemeente is noodzakelijk. Ondernemers krijgen één aanspreekpunt binnen de gemeente als het aan de ChristenUnie ligt. Hier kunnen ze met alle vragen terecht’.

 

Functie dorpshuizen

Om de verbindingen binnen de samenleving te stimuleren hecht de ChristenUnie er aan dat elk dorp een dorpshuis(functie) moet hebben. Deze zijn belangrijk voor de ontmoeting, maar ook om een aantal zaken te kunnen regelen. Deels kunnen gemeentelijke loketfuncties een plek krijgen in deze dorpshuizen of dorpscentra. Dit om te voorkomen dat in een grote gemeente de afstand tussen inwoners of ondernemers en de gemeente te groot gaat worden.

 

Gewortelde kandidaten

Met het woord ‘lokaal’ in de slogan benadrukt de ChristenUnie dat haar 27 kandidaten geworteld zijn in de lokale samenleving. Ze kennen het gebied goed en weten wat er leeft. Ook daarin is het belangrijk dat de mensen die actief zijn voor de partij verbinding hebben met hun eigen leefomgeving. Daarnaast is de ChristenUnie ook een landelijke partij en dat heeft als voordeel dat er korte lijntjes zijn met de provinciehuis en Den Haag. Kandidaat wethouder Harmannus Blok: ‘Die contacten met de provincie en in Den Haag zijn van groot belang omdat de gemeente in wet- en regelgeving vaak sterk afhankelijk is van de provincie of het Rijk’.

 

De verkiezingen zijn op woensdag 21 november. Per 1 januari 2019 wordt de gemeente Het Hogeland gevormd voor de oude gemeenten Bedum, De Marne, Eemsmond en Winsum.

Reacties