Dierendag 2018: Een gezellige roedel in Warffum 

Warffum – Vlak bij het haventje van Warffum leeft een roedel hondjes. Roedelleidster Janneke deelt, zoals gewoonlijk, om vier uur stukjes worst uit. Woezel, Boris, Chubby en Joly, kleine, schattige viervoetertjes laten op geen enkele manier merken dat het hun huis is. De leidster ook niet, de pleeghondjes Cora en Jimmy worden net zo lief aangehaald en getrakteerd op de lekkere hapjes. Het is één gezellige bende, in de goede zin des woords, voor een dierenvriend haast ontroerend.

Terwijl Boris nog een circusact opvoert voor een extra stukje worst, zoeken Cora en Jimmy wat rust. De kleine mannekes zijn zo druk, de oudjes worden al moe van het bekijken van al die springende, dansende, harige en keffende energiebommetjes met hun grote oren. Even later vertelt de roedelleidster dat het drukke gedrag van de kleintjes waarschijnlijk voortvloeit uit hun geboorteland Spanje. Ah, dat verklaart veel, zo niet alles!
Leidster Janneke is honden- forster voor de Stichting ‘Heart for Botani strays‘.
Deze Stichting helpt honden in Roemenië te overleven en plaatst ze in diverse landen in Europa. Het enige alternatief, een dieronwaardig leven waar de dood de enige uitweg is.
Janneke en haar man hadden twee hondjes uit Spanje gehaald en kwam in contact met Peter Koekebakker in Malaga, die zwerfhonden in Spanje probeert te helpen, met veel succes overigens.
Janneke kon in Nederland werkzaamheden verrichten voor Koekebakker, maar kwam in haar digitale zoektocht op de site van de Stichting in Roemenië. Ze besloot zich voor deze Stichting, voor deze honden in te zetten.
Boris
Op de site zag ze een foto van ‘haar’ Boris. Een zielig hoopje hond in een hokje, achter tralies. Boris werd haar eerste forster- hondje.
Voordat hondjes op transport gaan worden ze eerst onderzocht, gecastreerd/gesteriliseerd, gechipt, ingeënt, ontwormd en ontvlooid. Ze gaan in ieder geval nooit ziek naar het nieuwe land.
Boris moest eigenlijk verder, naar een nieuw thuis, maar werd, in afwachting van plaatsing, ziek. De kleine viervoeter overwon de ziekte en stal het hart van de Warffumse, Boris bleef!
Sammy
Niet zolang geleden vond de Roemeense Sammy een nieuw leven via de Stichting. Bij plaatsing wordt uitermate zorgvuldig te werk gegaan.
De nieuwe ‘baas’ mag eerst naar het hondje komen kijken. Als het klikt wordt de hond, na uitvoerige screening, naar zijn nieuwe adres gebracht. Is alles daar in orde, dan pas wordt de hond overgedragen aan zijn nieuwe ‘baas’.
Janneke: “Bij Sammy was er een geweldige klik met zijn nieuwe baasjes. De kleine liep wat rond in het huis en ging vervolgens uit zichzelf in de klaarstaande mand liggen. Dan weet je haast zeker dat het goed is.”
De mensen in Warffum zijn inmiddels gewend aan Janneke en haar hondjes. 4 keer per dag gaat de roedel wandelen en ravotten. De kleintjes mogen mee met de fiets om zich buiten het dorp uit te leven, de grote honden mogen lopen. Janneke of haar man zijn er per dag uren mee bezig.
Waarom, Janneke?
Janneke: “Omdat het nodig is en je krijgt zoveel liefde terug. Als ik een hondje binnen krijg, laat ik het met rust. Ik verzorg ze en dat is het.”
Cookieinstellingen