Prachtig energie neutraal boerenbedrijf bij Onderdendam 

HET HOGELAND – Veehouderij Elzinga V.O.F. tussen Onderdendam en Tinallinge werkt volledig Energie Neutraal. In het kader van het project ‘Waddenland: Land van Boeren en Vissers’  Kom-bij-de-Boer-over-de-Vloer-middag stelden Sjouke en Annemarie bedrijf open voor het publiek. Zoontje Jeroen zorgde voor entertainment op zijn kleine fietsje. Het thema was ‘Duurzame Energie op het Veebedrijf’.

Een prachtige veestapel, bijna 300 stuks, verwelkomt de bezoekers bij de boerderij. De grazende dames doen zich te goed aan het groene gras. De wieken van twee windmolens draaien rustig hun rondjes, het lijkt de dieren niet te deren.
 
Boer Sjouke liet zich in november 2016 voor het eerst informeren over windmolens en was een van de eersten die een molen kocht. De boer: “Ik had direct een goed gevoel bij de aanschaf. Stroom opwekken en vervolgens zelf gebruiken, dat sprak me enorm aan. Het geeft een gevoel van vrijheid, voor jezelf kunnen zorgen. We gebruiken circa 57.000 kilowattuur.  De afgelopen twee jaar hebben we precies genoeg opgewekt en dit jaar houden we voor het eerst wat over.
We bouwen zoveel mogelijk apparaten en machines om. We hebben bijvoorbeeld een elektrisch shoveltje, maar ook de voermengwagen gaat elektrisch. We zitten er nog over te denken om ook zonnepanelen te gaan plaatsen. Het ideale opwekpatroon is 2/3 wind en 1/3 zon. Als we dat gaan doen kunnen we misschien ook het privè- gebruik energie neutraal maken. Het gasgebruik kan dan naar beneden door warmte terugwinning.”
Boer Sjouke vertelt over de laatste Campinadag waar hij zijn boerderij openstelde voor het publiek. Hij lacht nog om de vraag: “Hoe vaak melkt u de koeien?” Antwoord: “Twee keer per dag”. Vervolgvraag: “Elke dag?”, hahaha. Hij vertelt dat er kinderen uit de Stad denken dat de melk uit de fabriek komt.
De vrolijke toon van de boer verandert als als hij, desgevraagd, over acties tegen boeren en het ‘bezoedeld’ imago dat sommigen op boerenbedrijven willen plakken, antwoordt: “Ik word daar soms zo ziek, verdrietig en boos om. Ik heb soms dagen dat ik beroerd in de melkkelder sta. Soms heb je het idee dat je niets goed kunt doen. Daarom doe ik ook mee aan ‘open’ dagen als vandaag. Ik wil de mensen graag informeren, mijn bedrijf laten zien. Ik ben trots op mijn bedrijf en bedrijfsvoering.”
 
Boer Sjouke wil nog wel veel meer over zijn werk, bedrijf en veestapel vertellen, maar Renske Kalsbeek van Waddenland komt vertellen dat er een rondleiding op het programma staat. De boer staat een minuut later bezoekers te woord. Zoontje Jeroen fiets zijn rondjes op het erf, de molens doen hun werk en de mooiste dieren van de Schepping (volgens CvdM) kijken verstoord op als de verslaggever een laatste foto neemt. 
Kom-bij-de-Boer-over-de-Vloer-middag; volgende keer heen gaan, is super leuk!!!

Reacties