Bedum mag ongelooflijk trots zijn! (Bijna 200 foto’s)

Horatius Romeins dichter 65 v.C. – 8 v.C. :’Gevoel de trots, waarop uw verdiensten u recht geven.’ 
BEDUM/ HET HOGELAND – De tiende Bedumer Winterloop is een doorslaand succes geworden. Voorzitter Klaes Hoekstra maakte zaterdagavond de voorlopige eindstand bekend €139.975,–!!
Het bedrag wordt besteed aan zeven uitgezochte onderzoeken van het UMCG Kanker Researchfonds.
Bedum mag enorm trots zijn op de inzet van de vele vrijwilligers, lopers, sponsoren en het bestuur van de Bedumer Winterloop.
-De start van de Bedumer Winterloop was dinsdagavond bij Gerrit Koning van restaurant Caenerij op de dinsdagavond.
Woensdagmorgen ging een deel van het bestuur met twee onderzoekers van het UMCG naar de basisscholen in Bedum voor een educatief ochtendje. Zij vertelden de kinderen wat kanker nu eigenlijk is en hoe dit kan ontstaan.
Woensdagavond werd door Colourful Het Hogeland een Aziatische buffet georganiseerd.
Donderdagavond was er een speciale thema-avond over kanker. Professor Steven de Jong en Merel Henning van de Stichting Merels Wereld vertelden over hun bijzondere werk.
Vrijdagavond om 18.00 uur opende burgemeester Henk Jan Bolding van gemeente Het Hogeland de WinterLoop officieel. Bijzonder was de komst van de Prinsenwagen uit Kloosterburen met Prins Jan de vijfde. Kapsters Geralda en Esther werden onder begeleiding van het dweilorkest ‘De Boogblazers’ van De Bazuin uit Winsum door de Prins en zijn adjudanten afgezet bij Hotel ’t Gemeentehuis om daar met een aantal kapsters 24 uur te knippen voor het goede doel.
Er waren veel activiteiten om zoveel mogelijk geld bij elkaar te vergaren. Colourful het Hogeland verzorgde wereldse hapjes. Niels van Os verzorgde o.a. een trainingsavond met de tweevoudig wereldkampioen kickboksen Sarél de Jong en Jasmijn Tempel. De zwemclub van Aqua Bedum hield een swim-challenge en de volleybalmeiden van DIO Bedum haalden sponsorgeld op door twaalf uur te volleyballen en waxinelichtjes te verkopen. De avond werd afgesloten door de coverband Melrose.
Zaterdagmorgen werd er zoals altijd gestart met een dorpsontbijt voor vrijwilligers en inwoners. Vervolgens gingen zo’n 200 deelnemers op pad  voor een wandeltocht van 5 of 12.5 kilometer. Om 13.00 uur startte, onder grote publieke belangstelling  de Winterloop met achtereenvolgens  de schoolkinderen, bedrijventeams en de volwassenen/oudere jeugd.
Bernard van der Vinne en Ludy Bultena verzorgden zoals gebruikelijk het enthousiaste en motiverende commentaar.
De muzikanten van dweilorkest ‘de Menaemer Feintsjes‘ wisten het Versplein en later in de tent, de stemming er goed in te brengen. De Hollandse avond werd verzorgd door de Peter Zuidhof en Gerben Dwarshuis. Zij maakten er een topfeest van.
Alle tot nu toe genoemde ‘helden’ verdienen eer en mogen trots zijn op hun prestaties. Uw verslaggever richtte zich op twee bijzondere prestaties.
De 11 wandelende dames:
– Elf vrouwen: Jeannette, Deborah, Karmen, Lucy, Mirthe, Rianne, Wilma, Siena, Lydia, Will en Karen, die allen getroffen zijn door kanker ( één is in september 2019 geopereerd) wandelden met elkaar en brachten maar liefst iets meer dan €13.000,- bij elkaar. Karen, een van de elf: “Het was een prachtige, mooie, maar ook emotionele tocht. Vorig jaar hadden Jeanette en ik ook meegedaan aan de Winterloop, maar nu bij de 10de editie wilden we iets speciaals doen. In onze kennissen- en/ of vriendenkring zijn heel veel vrouwen met een kankerverleden, 10 met borstkanker en 1 met darmkanker . Sommige van 10 jaar terug en één is nog maar net geopereerd. We besloten om als groep de wandeltocht te lopen. ‘Samen’ was erg belangrijk: elkaar motiveren, steunen en door de moeilijke momenten heen helpen. We hebben niet geoefend: als je kanker hebt overleeft, kun je alles aan. Je geeft in ieder geval niet op!
We zijn om 10.00 uur gestart en hebben 13.8 kilometer gelopen. Onderweg was fantastisch, zulke lieve reacties en steun. Bij familie Bosch in Fraamklap kregen we warme chocolademelk met slagroom en in Onderdendam klonk ‘De Winner‘ van Floor Jansen voor ons, dat was wel emotioneel.”
De ogen van Karen worden wat waterig, een traan biggelt over haar wang. Ze probeert haar emoties te verbergen en lacht de tranen weg.
“Er stond een stevig windje en we hadden het af en toe erg zwaar. Je lichaam heeft natuurlijk wel het een en ander doorstaan, maar aan opgeven hebben we niet gedacht. We pasten het tempo wat aan: samen aankomen, dat was het doel en daar zijn we in geslaagd. Bij de finish stonden heel veel mensen ons op te wachten en het was een geweldig gevoel om onder de boog door te lopen. ‘Bakker’ Klaes Hoekstra had rozen voor ons, maar wij hadden ook rozen voor hem.” Lachend: “Als 11 dames uit Bedum de bakker van Bedum kunnen ontroeren, dan is dat toch wel heel bijzonder.”
Karen oogt vermoeid, maar houdt zich kranig. Af en toe wordt de buitengewoon zware prestatie, de opluchting, het bijeen gebrachte bedrag van bijna €13.000,00 haar even teveel: “We zijn supertrots, we stonden samen sterk tegen kanker.”
“En nu ben je helemaal af en staan de tranen in je ogen”.
“Ja Cees, allemaal emoties. Je voelt op een dag als deze hoe belangrijk het is dat je weer gezond bent en hoopt te blijven.” Karen gaat weg van de tafel, krijgt knuffels van iedereen die ze tegenkomt, lacht weer, is zichtbaar trots en … pakt een natte doek om de eettafels schoon te boenen: wat een topper!!
 
Dat Anneke Bijma, uit Uithuizen naar de finish kwam lopen voor haar pas overleden nichtje Nicole was ook  heel bijzonder.
De 11 knippende dames:
Op hemelsbreed hooguit 150/200 meter van de feesttent op het Versplein wordt nog een prestatie van formaat geleverd. Een gedeelte van hotel-restaurant-café ’t Gemeentehuis in Bedum is omgetoverd tot een kapsalon, een Knipstube. Esther Fokkens van Time Out Kappers en Geralda Noorlag van Geralda’s Hairfashion  hebben hun knipteams bij elkaar gebracht en knippen, scheren, föhnen en kwebbelen 24 uur lang.  De opbrengst gaat geheel naar de Bedumer WinterLoop.
Als thema was gekozen ‘Kleintje Carnaval’. Daarom was de komst van carnavalsvereniging Oldeclooster uit Kloosterburen met hun Prinsenwagen ook zo bijzonder.
Het is, ook tijdens de donkere, moeilijke uren, gezellig druk in de zaal waar normaal gedineerd wordt. Bij zes kaptafels staan carnavalesk uitgedoste kapsters. Het is niet alleen de lichamelijke inspanning die geleverd wordt. De meeste klanten zijn ook normaal gesproken klanten van de kapperszaken en knippen hoeft maar één keer in de zoveel tijd. De kapster/ ondernemers lopen dus inkomsten mis, maar in het eerste weekend van februari nemen ze dat op de kop toe, allles voor het goede doel, alles voor de Bedumer Winterloop. Het laatste half uurtje van de marathon wordt opgevrolijkt door de leden van brandweer Bedum.
Hun komst naar Het Gemeentehuis gaat gepaard met veel lawaai van een heftige sirene en veel vrolijkheid. Al snel wordt de polonaise gelopen en gedanst. De brandweerlieden zijn traditiegetrouw de laatste klanten. Bij enkelen is een schaar niet eens nodig, een zeem over het kale hoofd zou voldoende zijn, maar de heren laten het gefriemel van de kapster met genoegen toe. Als de laatste pruikjes in model zitten wordt er afgeteld, bij 0 zit de marathon er op. Overmand of overvrouwd van blijdschap, opluchting en vermoeidheid vallen de kapsters elkaar in de armen. Tranen vloeien over de vermoeide gezichten, maar er is vooral trots. Bakker Klaes Hoekstra komt de KnipStube sluiten. Met vereende krachten wordt de ‘kapperszaak’ weer toonbaar gemaakt voor gasten van het restaurant. De laatste consumpties worden genuttigd en de kapsters gaan op weg naar de feesttent. Op het podium maken zij het bijeen geknipte bedrag bekend, het is ongekend hoog.
In de tent hebben zich honderden mensen verzameld voor de bekendmaking van het (voorlopige) eindbedrag. Er is vlotte feestmuziek, de wandelaars en de kapsters swingen mee, alsof er niets gebeurd is. Verschillende mensen komen hun bijdrage bekend maken. Het bedrag loopt maar op, het is onwaarschijnlijk waar dit kleine dorp toe in staat is, bijna 140.000,– euro staat er op het bord!
Voorzitter Klaes Hoekstra staat zichtbaar aangedaan met de microfoon: “Het team is trots op iedereen die heeft bijgedragen op wat voor manier dan ook. Het verbindende karakter en de grote saamhorigheid laat zien wat er in Bedum mogelijk is en dat kan leiden tot alleen nog maar meer bijzondere activiteiten. Wij hebben weer historie geschreven! Bedankt Bedum, op naar de elfde editie!
Buiten staat een bord dat eigenlijk alles zegt:
Tekst en foto’s: Cees van de Meent  (In de serie boven de tekst staan bijna 200 foto’s)

Reacties