Blog wethouder Harmannus Blok: Stemmen en dromen!

Foto: WinsumNieuws

Blog wethouder Harmannus Blok, 22 maart 2017

We zijn gek op stemmen blijkbaar. We hebben natuurlijk net het grote feest van democratie gevierd, stemmen voor een nieuwe Tweede Kamer. En een feest werd het, met afgerond 90% opkomst in de gemeente Winsum. Geweldig! Maar er valt veel meer te stemmen. Televisieprogramma’s varen er wel bij. Competitieshows doen het goed. Dat het de televisiemakers niet om onze stem, maar om het geld te doen is vergeten we in de euforie van de show.

Ook in onze gemeente is het volop raak. We zijn de schok van het referendum in het ‘overdiepse’ deel van onze mooie gemeente (het Middagdeel van het Middag-Humsterland) nog nauwelijks te boven of we mochten alweer. Nu over de naam voor de nieuwe gemeente die we vanaf 2019 gaan worden. Wordt het Hunsingo, Het Hogeland of Marenland? Wij mochten het zeggen. Ben benieuwd.

En dan is er nog een verkiezing, die van de mooiste droom voor de nieuwe gemeente. Tijdens een aantal sessies in de afgelopen twee maanden is er volop gedroomd door u als inwoners, ondernemers e.d. Een wijze commissie heeft drie dromen genomineerd. En weer mogen we kiezen, tijdens een groot droomcongres. Wordt het een veerdienst langs de Waddenkust van de Eemshaven, via Noordpolderzijl naar Lauwersoog? Of meer jachthavens ter versterking van de vaarrecreatie? Of plekken waar we ruimte gaan bieden aan nieuwe manieren van wonen, bv in ‘Tiny Houses’?

´De meeste dromen zijn bedrog´ zong Marco Borsato ons eens voor… en we zongen volop mee weet ik nog, ik was een jaar of 15. Dromen kan leuk zijn. De gekste dingen komen voorbij in je dromen. In de politiek wordt ook volop gedroomd. Zeker in verkiezingstijd. Maar daarna komt een tijd van realisme. En dan is het de kunst een droom om te zetten in daden. Anders was het niet meer dan een luchtbel of nog erger, de droom ontaardt in een nachtmerrie.

Een beetje dromen, daar is niets mis mee. Maar als politicus houd ik me graag het volgende adagium voor: herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag!

Cookieinstellingen