Bezwaarmakers autocross: ‘geluid explosief en weidevogels in de war’

Om tureluurs van te worden
Om tureluurs van te worden
Foto: Openbaar domein

Dinsdagmiddag vond er een hoorzitting intergemeentelijke bezwaarschriften plaats inzake de autocross bij de Winsumermeeden te Winsum.

Acht bezwaarmakers (onder wie een paar stellen), twee bestuursleden van AutoSport Groningen, een agrariër wiens land grenst aan het perceel waar gecrosst wordt, en drie ambtenaren, verschenen voor de commissie.
WinsumNieuws-verslaggever Cees van de Meent was vanmiddag bij de hoorzitting aanwezig om eerdere, soms snoeiharde, aantijgingen richting Gemeentebelangen, Hoekzema en Kersaan met betrekking tot de autocross ontkracht of bevestigd te krijgen.

Wat ging er namelijk aan deze hoorzitting vooraf?

GemeenteBelangen-fractieleider Jaap Hoekzema had in gemeenteraads-vergaderingen eerst mondelinge en vervolgens schriftelijke vragen gesteld aan portefeuillehouder Westerink over de verleende vergunningen. Zijn vragen gingen over te verwachten geluidsoverlast en nadelige gevolgen voor weidevogels.
Na de gemeenteraadsvergadering van destijds, bij het afsluitende hapje en drankje, zoemde er een naam rond: ‘Gerke Kersaan’. De vragen en inbreng van Hoekzema zouden ingegeven zijn door voormalig fractieleider Gerke Kersaan, die aan de Garnwerderweg dichtbij de crossbaan woont. De dagen volgend op die raadsvergadering werd er op social media veel over GerkeBelangen in plaats van Gemeentebelastingen geschreven.
Naast bezwaarmaker tegen de autocross werd Kersaan ook opgevoerd als dwarsligger bij de plannen voor de sportaccommodatie WinsumWest en de aanleg van het fietspad Winsum-Garnwerd.
Op vragen van WinsumNieuws was Hoekzema toen heel duidelijk: de heer Korsaan had niets met zijn vragen/inbreng te maken.
Terug naar vanmiddag: daar zat het gemêleerde gezelschap dan, aan de vergadertafel in de raadszaal, achter de microfoons.
Gezien het type argumentatie van de bezwaarmakers bleek al snel dat een journalistieke verslaggeving er niet van zou komen, vandaar dat dit artikel wordt aangemerkt als column, mijn beleving.

Op Hemelvaartsdag organiseerde Autosport Groningen een cross om in te lijsten. Bijna 2000 mensen genoten onder een heerlijk zonnetje van spannende autosport. Het volume van de speaker was fors teruggedraaid, de baan was omgelegd om geluidshinder zoveel mogelijk te beperken. Om die reden was er ook een geluidwerend scherm door de organisatie geplaatst. Auto’s die teveel lawaai maakten werden, ook tussentijds, van de wedstrijd uitgesloten.
Het afslaande verkeer van de N361 naar het crossterrein werd door verkeersregelaars snel en vakkundig in goede banen geleid. De bestuursleden van AutoSport Groningen hielden alles in de gaten en grepen adequaat in bij het minste of geringste dat tegen de vergunningsvoorwaarden zou kunnen ingaan.
De heer Spier van de gemeente Winsum was namens zijn werkgever als toezichthouder bij de cross aanwezig.

Agrariër Vermue had alles gedaan wat in zijn vermogen lag om de dag ook voor de weidevogels zo rustig mogelijk te laten verlopen. In een vroeg stadium waren er vogelverschrikkers geplaatst om de tureluurs, grutto’s, kieviten en scholeksters te bewegen op een belendend perceel te gaan vertoeven. De boer doet het hele jaar door aan vogelbeheer, is aangesloten bij Stad en Ommeland, een vereniging die actief is op het gebied van bescherming van de weidevogels, en arceert nestjes met piketjes.

Je zou denken, een prima dag dus, goed georganiseerd, meer dan rekening houdend met omwonenden en vogels, maar wacht even …

In Groot Wetsinge, Sauwerd, Klein Wetsinge en aan de Garnwerderweg en De Meeden te Winsum wonen ook vogels, rare vogels.
Het explosieve geluid van de starts en de daaropvolgende rondjes is, ondanks alle maatregelen, niet of nauwelijks te harden. 40 decibels is verschrikkelijk, zeker als je middels een bijzondere rekenmethode er op uitkomt dat het lawaai er 50% van je zomerweekenden is.
Er zijn geen formele klachten geuit door de bezwaarmakers. Wel hebben ze een enquête, tegen de autocross, ondertekend en heeft iemand op de crossdag de burgemeester telefonisch van zijn overlast in kennis gesteld.
De bezwaarmakers vonden klachten ook niet echt nodig, want er zouden na 2015 toch geen vergunningen meer worden afgegeven.

Een bezwaarmaakster moest de Commissie tussendoor even laten weten dat mevrouw De Valk van ASG wel heel arrogant in haar richting zat te kijken, maar toen even later een ambtenaar naar antwoorden en woorden moest zoeken werd er schamper gelachen aan de bezwaarmakers-kant. Sowieso een bijzonder gezelschap, die bezwaarmakers, mondig, goed opgeleid, overtuigd van zichzelf en de neus optrekkend voor andermans gevoel van sociale cohesie en gezelligheid. Ze zijn allemaal voor de rust en de schoonheid van de omgeving komen wonen, en dat is het enige wat blijkbaar telt. “Wilt u nog iets inbrengen?”, de voorzitter had de woorden nog niet uitgesproken of de moeilijke woorden, stukjes proza en de-wereld-waarin-ik leef-verhalen schalden door de geluidsboxen. ‘Geluid is iets persoonlijks, ieder beleeft dat anders’ bracht een bezwaarmaker in en zo is het precies. 2000 mensen genieten tesamen van een prachtige crossdag. Misschien een dagje uit of oordopjes in? Of nog mooier: genieten van andermans plezier?

En de weidevogels? De weidevogels deden zich een uur na de laatste heat al tegoed aan de naar boven gekropen wormen. Dat is toch wel een klein beetje positief, dames en heren bezwaarmakers? Oh, wacht, wormen zijn ook dieren, zijn er ook weidewormen?

Tekst: Cees van de Meent

Cookieinstellingen