Weblog wethouder Westerink: Mattëus 5:14-16

Mattëus 5:14-16: zijn licht niet onder de korenmaat zetten

In de buurt waar ik opgroeide hadden de straten namen van voorname dames (Frederika, Jacoba, Helena) en gemeentebestuurders. (Burg. Van Veenlaan, en straten voor de wethouders Elhorst, Bevers en Nijhuis) Vooroorlogse naamgeving. Toen men lokale bestuurders en voorname dames nog op waarde wist te schatten.

Als portefeuillehouder mocht ik inmiddels een eerste straatnaamgeving aan de gemeenteraad voorleggen. In De Brake/Winsum-dorp. Dat werd – in aansluiting bij de namen van Groninger kunstenaars aldaar, de Driek van Wissenhof. Van Wissen werd in 2005 verkozen tot tweede Dichter des Vaderlands (na Gerrit Komrij). Een uitverkiezing waarover vanuit de Randstad tamelijk neerbuigend werd gesproken.

Tot voor kort sloeg ik weinig acht op de oorsprong van Winsumer straatnamen. Een zomers artikel in het Nederlands Dagblad veranderde dat. De kop luidde “Geert Reinders bestrijdt de veepest”. Ik zou dat zeker niet gelezen hebben als ik geen weet had gehad van de Geert Reindersstraat. Het verraste me dat ik over het onderzoek en de belangrijke vinding die ‘boer’ Reinders deed nooit eerder hoorde. Terwijl hij er wetenschappers mee aftroefde! Volgens mij ligt hier ook een taak voor de gemeente. Zoals Grootegast werft met Abel Tasman, zouden we bij toegangswegen borden moeten plaatsen met ‘Welkom in de bakermat van de gezonde veehouderij’.

Wat dit aangaat verbaast het me hoeveel talent, vaklui en uitvinders ik bij voortduring tegenkom hier in Noord-Groningen. Als ik hen laat weten dat ik onder de indruk ben van wat ze presteren, kijken ze me doorgaans licht verbaasd aan. Hun prestaties lijken schuil te gaan achter het levensmotto hier: ‘doe maar gewoon, da’s gek genoeg’. Maar daar kom je er niet mee in de wereld. Zo stuurde Geert Reinders stadhouder WillemV een brief over zijn uitvinding. Dat moeten wij ook, onszelf ‘op de kaart’ zetten. Niet met ellebogenwerk of snoeverij. Gewoon Gronings nuchter. ‘Netwerken’ dus en ‘unique selling points’ uitventen.

Geert Reinders dus, en smeedwerk van fa. Norg ‘oet Bavvelt’ en chocolade van Yann die de wereld over gaan; of het globale marktleiderschap van Gallagher schrikdraad met zijn Sauwerder oorsprong. Om ‘es wat te noemen.

Cookieinstellingen