Column burgemeester Van Beek (Eemsmond) over kindermishandeling

Foto: twitter

Wees alert en durf te handelen

Het is deze week de week tegen kindermishandeling. Als burgemeester vind ik het belangrijk om dat op deze plek nog eens extra onder de aandacht te brengen. De cijfers spreken voor zich. In Nederland groeien jaarlijks bijna 119.000 kinderen op in onveilige gezinssituaties. In situaties waarin sprake is van mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik. De gevolgen zijn enorm. De meeste slachtoffers zijn voor de rest van hun leven getekend. Nog te vaak gaat het om verborgen leed. En juist daarom is het zo belangrijk om het in een week als deze meer zichtbaar te maken.

Voor mijn politieke loopbaan was ik werkzaam als verpleegkundige met specialisatie kinderverpleging. Tijdens mijn opleiding, zo’n 30 jaar geleden, deed een vertrouwensarts een uitspraak die ik nooit vergeten ben. ‘Alles wat je maar kunt bedenken is al met een kind gebeurd’. Als je die zin op je in laat werken, denk je dat het gewoon niet waar kan zijn. Wat een afschuwelijke constatering en wat een onvoorstelbaar drama voor de kinderen die dit treft. Toch is het zo. Toen, nu en in de toekomst. Want kindermishandeling zal waarschijnlijk nooit verdwijnen. We weten allemaal dat het gebeurt. En we weten allemaal dat het in alle lagen van de bevolking voor komt. Maar dat betekent niet dat we er helemaal niks aan kunnen doen. Hoe? Door alert te zijn en te blijven, te signaleren en het vermoeden van kindermishandeling te melden aan een vertrouwde instantie die er op een zorgvuldige manier mee omgaat.

Ook als gemeente kunnen we een rol spelen in de strijd tegen kindermishandeling. Vandaar dat de 23 Groningse gemeenten vorig jaar september de ‘ 10 van Noord hebben ondertekend. Tien speerpunten die de basis moeten vormen voor een goed preventief beleid tegen kindermishandeling in het Noorden. Ze hebben vooral betrekking op voorlichting, preventie en ondersteuning van gezinnen en op een nog betere samenwer king tussen Jeugdzorg, WMO en andere relevante instanties. Met de ’10 van Noord’ willen we bewustwording creëren, zorgen voor een betere bereikbaarheid van voorzieningen en bovenal mensen oproepen om in actie te komen bij een vermoeden van kindermishandeling. Een effectieve aanpak is gestoeld op een samenspel van allerlei maatregelen. We moeten het met elkaar doen. Allemaal moeten we bereid zijn om direct te handelen, als we denken dat er ergens iets niet goed gaat. Met de professional als onmisbare schakel. Dus bij het geringste vermoeden, meld het. Beter twee keer te vaak gemeld, dan één keer te weinig. Durf écht te kijken en durf te handelen. Alleen zo kunnen we kindermishandeling voorkomen of in een vroeg stadium stoppen.

Cookieinstellingen