Column: ‘Waarom snappen de raadsleden het nou niet?’

Foto: Archief WinsumNieuws

Hans de Booij schreef eens een liedje met de titel ‘Kinderen aan de macht’. Ik moest er vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering, toen het over De Tirrel ging, aan denken. In gedachte zong ik het liedje en wist nog zinnen, als ‘Er is geen geld, er is geen prijs’, de wereld hoort in kinderhanden’ en ‘geef de kinderen het commando’.

Kinderen van groep 5/6 van obs De Tiggeldobbe en cbs De Piramiden zongen als kinderkoor ‘de Piradobbe’ het Tirrellied. De techniek (lees: muziek) liet het koor in de steek, maar vol overgave brachten ze het vrolijke lied voor een overvolle raadszaal ten gehore.

Kinderen hebben geen geheime agenda, kinderen zingen over De Tirrel omdat ze er, na er heel veel bij betrokken te zijn, in geloven, ze zijn er klaar voor. Ze bezochten de 12- Hoven en haar bewoners al menigmaal en zien er naar uit om deel uit te maken van het unieke, kleine dorpje. Wat zongen de kinderen zo vol overgave?

Het Tirrellied:

“De Tirrel, de Tirrel

Met elkaar voor jong en oud

Want de Tirrel dat is goud

Kom er bij voor sport en spel

Sluit je aan,  je weet het wel

Voor iedereen, dus ook voor jou

Refrein

In Winsum oost is een mooi gebouw gekomen

Een plek voor dorp en Ommeland

Je bent er welkom; we zien je er graag komen

Hier staat niemand aan de kant

Refrein

Er wordt gezorgd voor mensen die hier wonen

Kind’ren gaan er graag naar school

En als je hier voor sporten bent gekomen

Maak plezier en scoor een mooie goal

Refrein

Je mag er zijn, zoals je bent geboren

Je kiest, hoe jij de dingen doet

Zing maar mee en ieder mag het horen

Allemaal, want ieder doet er toe!”

Na gezongen te hebben verlieten de kinderen de raadszaal en was het de beurt aan de ‘grote’ mensen om iets van De Tirrel te vinden. Ineens ging het wel over geld, prijs, politieke agenda’s en was er plots heel veel populistisch gelul.
Voor de overvolle publieke tribune gingen de dames en heren helemaal los. De sportverenigingen waren vertegenwoordigd door insprekers en die zaten te wachten op antwoorden. Wie nam het voor ze op en wie koos voor het totaal concept van De Tirrel?

Een aantal woordvoerders van politieke partijen wist niet hoe snel ze de bedenkingen van de sportverenigingen tot de hunne moesten maken en vooral moesten uitspreken achter hun rode lampje.

Willy Hamstra sprak namens de gebruikers van de Ripperdahal de vergadering toe.
“De gebruikers vinden De Tirrel een prachtig initiatief, maar een nieuwe sporthal in het kleine dorpje, dat is toch niet nodig, we hebben toch die prachtige Ripperdahal. Kunnen we er allemaal wel terecht qua planning en we verliezen ‘onze’ identiteit door het NIET creëren van een kantine? Voor zorg en onderwijs mag het een win win situatie opleveren, er is geen gewin voor de sportverenigingen.”

Joop Krüger, voorzitter van Futsal Winsum, wees ook op het belang, de noodzaak, van de kantine, ‘ons honk’. Bij thuiswedstrijden is het volle bak in de Ripperdahal, gezellig en noodzakelijk voor de vereniging. Krüger: “De bewoners van De Tirrel kunnen na een activiteit naar hun kamer, de leerlingen kunnen na de lessen naar huis, wij kunnen dan nergens meer naar toe.”

Sommige raadsleden konden wel wat met de ongenoegens van de insprekers. De Ripperdahal was ineens de mooiste sporthal die zeker nog 10 jaar meekan en inderdaad, de sporters en bezoekers hebben toch recht op een eigen plek en dan dat revalidatiebad, dat is toch eigenlijk van de zotte, dat levert dan toch concurrentie op voor De Hoge Vier en zwembad De Beemden in Bedum. Bovendien is de exploitatie lang niet zeker, misschien komen er helemaal geen 40 of 50.000 gebruikers, schrappen die handel.
Vervolgens werd alles erbij gehaald, alleen de kleur van de handdoeken werd nog net niet besproken.

Dames en heren van de raad, u hoeft niet van alles iets te vinden.Waarom snapt u het nou niet? De betrokken partijen hebben werkbezoeken gebracht, veel tijd en energie in de plannen gestoken. De Tirrel is een uniek project. Het is een unieke kans om in Winsum een inclusieve samenleving te realiseren voor mensen van 0 tot 110 jaar met een grote uitstraling naar Het Hogeland. Wethouder Marc Verschuren zei het zo treffend: “Vroeger werden mensen met een verstandelijke handicap of een ‘enge’ ziekte ergens op een mooie plek in de bossen ondergebracht, dat willen we niet meer, dat mogen we niet meer willen. De Tirrel moet een inclusieve samenleving worden waar je elkaar kunt zien, horen, ontmoeten en tot een bepaalde hoogte samenleven. Daar komen bewoners, verzorgers, leerlingen en hun ouders, sporters en wijkbewoners samen. Daar is niemand eng, daar is iedereen mens, daar telt iedereen mee.”

Lokatiemanager van de 12 Hoven Marianne van de Broek, directeur Jaap Rosema van de Tiggeldobbe, directeur van De Hoven Janny Nijlunsing en directeur van de Piramiden Siep Smids  zaten vanavond letterlijk en figuurlijk aan de zijlijn. Ik vraag me af wat ze van de raadsvergadering vonden. Het ging niet over zorg, onderwijs, oude mensen of jonge kinderen, het ging over allerlei zeer interessante bijzaken, maar niet over mensen van 0 – 120 jaar.

Als de plannenmakers hebben vastgesteld dat er in het kleine dorpje een therapiebad moet komen en dat sporten en naar sport(ers) kijken belangrijk, misschien essentieel is voor het totaalconcept, wat wilt u daar dan tegen inbrengen. Wilt u het aanstaande donderdag nog hebben over de kapsalon, de activiteitenzaal, de keuken, het park, de speelweides, de moestuinen of de smaakjes die in de theedoos moeten zitten of laat u dat over aan de betrokken deskundigen?

Het College heeft u op uw verzoek een inkijk gegeven in De Tirrel en de cijfers. Aan u is gevraagd om uw goedkeuring te geven over de financiën, niets meer, niets minder.
Ik snap dat u interessant wilt doen, zeker in een overvolle raadszaal, maar misschien is het beter om de complexiteit van De Tirrel over te laten aan de deskundigen.
Jannie Nijlunsing, directeur van De Hoven vroeg u om moed te tonen en de Tirrel te laten bouwen. ‘U zult trots zijn op uw beslissing en het resultaat. Over 15/20 jaar zullen velen die hier zitten een plek in De Tirrel nodig hebben, wat zult u het dan leuk vinden wanneer u kinderen tegenkomt.”

Hieronder filmpje van spreekster Jannie Nijlunsing en kinderkoor ‘Piradobbe’.

 

 

Cookieinstellingen