Blog wethouder Harmannus Blok, 31 januari 2018

Foto: WinsumNieuws

Koekoek éénzang

De koekoek is momenteel even het land uit. Zo rond de tweede helft van april zal hij of zij zich wel weer laten zien en horen. Ik vermoed dat we de naam van de vogel vaker uitspreken dan dat we het beestje daadwerkelijk zelf zien.

Een bekend spreekwoord gaat over de eentonige en weinig inspirerende zang van de vogel. Enige vorm van variatie is de koekoek vreemd. Het uit’zingen’ van de eigen naam volstaat blijkbaar. Vandaar het spreekwoord ‘koekoek éénzang’ dat we gebruiken voor zaken waar weinig of geen variatie in zit.

Ik moest aan dit spreekwoord denken in relatie tot de herindeling waar we als gemeente Winsum volop in zitten. De gemeente Het Hogeland is in wording en zal ongeveer op alle terreinen opnieuw moeten gaan nadenken over haar visie en beleid. Diverse beleidsstukken zullen worden opgesteld. Deels dit jaar al om een goede start van de nieuwe gemeente mogelijk te maken. Maar zeker in de eerste jaren zal de nieuwe gemeente volop aan de slag gaan met nieuw beleid.

En beleid heeft nog wel eens de neiging om zaken smal in te kaderen. Voor dít probleem hebben we déze oplossing. En naar mate het beleidsveld overzichtelijk en afgebakend is, kan dat ook vaak prima. De vier bestaande gemeenten zijn relatief klein en de demografische en economische structuur is redelijk homogeen. Dat maakt beleid maken overzichtelijk.

Het Hogeland wordt een grote gemeente, in ieder geval qua oppervlak. Het bestrijkt een gebied waarin de demografische en economische structuur heel verschillend is. Dat maakt het reuze interessant, maar het is tegelijk ook een grote uitdaging. In de nieuwe gemeente liggen meerdere uitdagingen en kansen. In het noordelijk deel ligt een uitdaging met de krimp. Het zuidelijk deel maakt als schakelgemeente deel uit van de Regio Groningen – Assen en kan nog van de groei mee profiteren.

Dat levert verschillende vraagstukken op. Hoe houden we de dorpen leefbaar, daar waar de voorzieningen onder druk staan? Maar ook: hoe komen we tegemoet aan de concrete vraag naar bedrijfslocaties in Bedum en Winsum, nu daar geen uitbreidingsmogelijkheden meer zijn?

Het wordt de grote uitdaging om bij al het nieuw te ontwikkelen beleid ons hier continu bewust van te zijn. Geen koekoek éénzang in beleid, maar beleid dat ruimte laat voor de specifieke opgaven in een specifiek deel van die mooie nieuwe gemeente Het Hogeland. Daar waar ieder vogeltje mag zingen zoals het gebekt is.

Cookieinstellingen