Blog wethouder Bert Westerink: ‘Voor meer bla blaa, kies een schaap’

Foto: Jeugdalbum Westerink
Wethouder Bert Westerink heeft weer eens een meesterlijke column geschreven: iets met een schaap, lippendienst, gaswinning, actievoeren  en gasloos bouwen. Hoe dat allemaal zit, lees het in de column ‘Voor meer bla blaa, kies een schaap.’

Blog wethouder Bert Westerink, 20 maart 2018


Onlangs uitte ik ongenoegen aan de Groninger Bodem Beweging. Als donateur waardeer ik de GBB om de vreedzame, democratische opstelling. En hoewel ik het zelf anders zie, vind ik het geen enkel probleem dat ze de gaswinning naar nul wil. Dat wordt anders als de GBB kritiekloos aanschuift bij een samenscholing van de Fries Nationale partij, de Pv/hN en Groninger Belang. Zoals laatst in Opende waar deze partijen riepen dat de gaskraan dicht moet. bit.ly/2pu7TR1. Geen politicus kan dat standpunt waar maken. Elke kandidaat van deze partijen die gedeputeerde wordt of minister van Economische Zaken, zal ook slechts via onderhandeling en compromissen de gaswinning terug kunnen brengen. Stap voor stap.

Schadevergoeding is overigens wat anders! Die had al onder het vorige kabinet royaal en zonder terughoudendheid ingezet moeten worden. Maar ‘Dicht-die-gaskraan’-roepende politici verkopen knollen voor citroenen. Vooral van zo’n partij als Groninger Belang, gauw opgericht voor de vorige provinciale statenverkiezingen, is het pure *lippendienst.

In tegenstelling tot een actiegroep, moet de politiek belangen afwegen. Neem de wens de Onderdendamsterweg verkeersluw te maken. Voor een actiegroep volstaat de eis: ‘verkeerskraan’ dicht! Maar de politiek kan dat niet. Die moet zeggen waar het geld en de fysieke ruimte vandaan moet komen. Zo niet via een rondweg, zoals de raad in 2012 in meerderheid besloot, dan in andere vorm. Zoals nu het voorstel voor de Kortsluiting.

De Pv/hN was daar in Opende vertegenwoordigd door de partijvoorzitter. Blijkens de sfeerimpressie in het Dagblad formuleerde zij de eis in het Haags: Kappen nâh met dat gas! Mevrouw was tot voor kort wethouder in Haren, en jaren verantwoordelijk voor onder meer woningbouw. Laat haar vertellen wat zij deed voor gasloos bouwen! In een voorzichtige poging dat te achterhalen typte ik de zoekterm ‘gasloos’ in op de website van gemeente Haren. Uitkomst: “Geen resultaten zijn gevonden. Bedoelde u dakloos?”

 

* Aangezien 2/3 deel van de redactie de betekenis van het woord ‘lippendienst’ fout had en in een totaal verkeerde richting dacht, hebben we de betekenis even opgezocht: ‘het belijden, erkennen, aanvaarden van iets met woorden, terwijl men in feite het bedoelde verwerpt.’

Cookieinstellingen