Blog wethouder Bert Westerink, 23 mei 2018

Heracliden oet

Zaterdag 19 mei. Naar Baflo. Alweer een jaar geleden is het, dat een zware bestuursdelegatie van vv Rood Zwart inging op m’n uitnodiging voor een gesprek. Over ‘harmonisatie van de sporttarieven’ ging dat. Een dossier dat opvolgende colleges graag onaangeroerd lieten, maar eentje waar wethouder-van-buiten zijn toegevoegde waarde op kan demonstreren. Bolt, Cleveringa en Schierbeek maakten het me echter makkelijk; ze namen het harmonisatievoorstel sportief op. Bij het afscheid beloofde ik een keer langs de lijn te komen kijken.

Nou houd ik nauwgezet de competities van de noord-Groninger clubs bij, maar een passende matchday vond ik nog niet. Totdat Rood Zwart 1 een ongekende reeks neerzette en zich aan kop van de 5e klasse C nestelde. Sindsdien wist ik, het moet de kampioensmatch worden. Vandaar de zonovergoten rit richting sportpark Kievit.

Champions League

Bij aankomst zie ik de ‘Herman Kuiphof’ van WinsumNieuws persoonlijk bezig, de spelers zich één voor één voor de camera te laten voorstellen. (Naar ik later begreep ligt het format van de Champions League hieraan ten grondslag 🙊) Henk Dijkstra, nu in de hoedanigheid van bestuurslid, merkt mijn aanwezigheid alras op en nodigt me uit in de bestuurskamer.

Daar markeren licht-nerveuze bedrijvigheid en aanwezige bobo’s van KNVB en sponsor Sporthuis Winsum, dat de wedstrijd niet als ‘doorsnee’ de boeken in zal gaan. Ook om nog heel andere reden: er is een last minute-aanpassing gedaan op het voorbereide huldigingsprogramma. Aanleiding: het verschrikkelijke ongeluk waarbij een dag eerder de heer Ten Brink omkwam. Alom bekend zo hoor ik, om zijn vrijwilligersinzet voor dorpsactiviteiten. Ik krijg bevestigd dat het de vader betreft van de mij en in brede gemeenteraadskring bekende Gerard ten Brink, VVD-fractie-assistent. Dat raakt mij ook.

Het is een indringende bevestiging dat voetbal in het leven niet meer is dan belangrijkste bijzaak.

Langs de lijn staat onder andere de heer Kersaan, de immer balvaste spits van Gemeentebelangen. Over voetbal zijn we opmerkelijk eensgezind. Familie Meinema, grootleverancier van selectiespelers, is massaal uitgelopen. Ik begrijp dat de ruim 90-jarige opa van deze knapen zo’n 35 jaar het onderhoud van het veld onder diens hoede had. Zo goed, dat Martin Koeman met FC Groningen hier ooit Arjen Robben liet debuteren! Ook nu ligt het er puntgaaf bij. Hier speelt een kampioen.

Tompoucen

Dat spreekt eveneens uit het tenue van de heren. Het flonkerend rood en zwart glimt als de suikerlaag op de kampioens-tompoucen die shirtsponsor Bakkerij Rutgers vandaag in het assortiment opnam. Op een vraag uit het publiek geeft mevrouw Rutgers te kennen dat ze compleet zijn uitverkocht.

Het bevestigt de band tussen dorp en club. Evenals de opkomst dat doet: steeds meer belangstellenden laten de ‘Royal wedding’ voor wat die is en komen het kampioenschap meebeleven. Zelfs de spelers van tegenstander vv Blija laten zich in de nazit het kampioensbier smaken.

De KNVB-man vraagt bij overhandiging van de schaal hoe lang spelers en trainersstaf erover willen doen om de 3e klasse te bereiken. Blijkbaar wordt er veel verwacht van deze spelerslichting. Henk Dijkstra hoor ik dit aangrijpen om de heren van het 2e te motiveren om ook voor de eerste selectie te gaan. Dat lijkt vanmiddag nog een brug te ver, maar in Baflo hangt het in de lucht: “zij gaan naar Ezinge…., wij naar Meij!”

Reacties

article
104866
Heracliden oet Zaterdag 19 mei. Naar Baflo. Alweer een jaar geleden is het, dat een
https://winsum.nieuws.nl/column/20180524/blog-wethouder-bert-westerink-23-mei-2018/
2018-05-24T00:37:51+02:00
Column, Sport