Blog wethouder Bert Westerink, 14 juni 2018

Foto: WinsumNieuws

Een WK zonder oranje

In Stad bezorgt men de Groninger Gezinsbode. Een soort Ommelander-light zeg maar. In de rubriek ‘Herinnerings in beeld’, deze week een zwart-wit foto uit 1988, van feestende mensen op Grode Markt. Op de dag dat ‘we’ Europees kampioen werden. Het voelt als de dag van gisteren… maar dat komt omdat een overwinningsroes veel langer blijft hangen dan doorsnee-ervaringen. Het is al 30 jaar geleden. De helft van mijn ondermaanse bestaan. Ik kan het ook aflezen aan de leeftijd van de oudste zoon. Die gaf ik de fles tijdens Ned-Eng. Het kind schrok zich wezenloos van m’n plotse kreet bij het tweede doelpunt. De schat.

De foto is het bekijken waard. Iedereen kijkt om te beginnen op. Naar het grote scherm of elkaar: geen smartphones. Twee jongens dragen gevouwen papieren steekhoedjes. Volgens mij was dat een krantenpagina-grote reclameactie van een biermerk. De vouwlijnen om zo’n hoedje te maken waren er op aangegeven. Één iemand heeft een lint om het hoofd. Een ander zoiets om de nek. Verder geen oranje-parafernalia. O ja, en op de voorgrond houdt iemand een leeslamp in de hand. Zoéén die je uit kunt scharen… Geen idee waarom. Wellicht is het ding oranje?! Boven de hoofden steken verder nog twee vlaggen uit.

Dat is het. Lol maakten we zelf, en wat gingen we uit ons dak! Later kwam er andere gekte. Straten die subsidie kunnen krijgen van de overheid als ze gezamenlijk de boel oranje kleuren bijvoorbeeld. En het geld dat in voetbal om gaat… Voetballen voor de eer van je land? Daarvoor moeten we nu naar IJsland kijken.

Toch hebben eindtournooien zonder NL absoluut hoogwaardige NL-inbreng: scheidsrechters! De Twentse supermarkt-uitbater Björn Kuipers voorop. Die gedachte kwam op toen ik het bericht op WinsumNieuws las over de 14-jarige Demir Guberinic uit Warffum. Geweldig! Zo jong al gefocust en met de benodigde discipline, ondanks de huidige instant-afleiding door whatsapp etc. Zo kan ‘Oranje’ de op het WK verzamelde wereldgemeenschap ook in de toekomst laten zien waar het echt op aankomt. Ik wens ‘oranje’ veel succes.

Reacties