Blog wethouder Bert Westerink, 6 november 2018

Foto: HogelandNieuws

“Heel gek eigenlijk, dat er geen vrouwen in het college zitten”

“Heel gek eigenlijk, dat er geen vrouwen in het college zitten”, aldus een D66-raadslid in Stad. De afgelopen 4,5 jaren zegt ze, keek ze tegen 7 (zeven!) mannen achter de B&W-tafel aan. Twee daarvan uit haar eigen D66.

Niet dat het haar persé om mannen gaat, maar “het is bewezen dat diversiteit de besluitvorming nu eenmaal ten goede komt.”

Kerels onder elkaar

De ervaring om in een louter uit mannen bestaand college van B&W te zitten had ik nog nooit. Tot Winsum. Eerdere ervaringen waren altijd divers. Echter, de bestuurstermijn in Winsum kan ik u zeggen is me goed bevallen. Kerels onder elkaar. Alleen al aan de namen is het af te lezen:

Rinus Michels. Bij zo’n naam denk je onmiddellijk aan de uitspraak “Voetbal is oorlog!”. Stoer. ‘Mars’ de Romeinse Oorlogsgod staat niet voor niks model in hét boek over ‘gender-verschillen’: ‘Mannen komen van Mars; Vrouwen van Venus’.

Harmannus (!) Blok, is een naam die de vorige naar de kroon steekt. Harmannus, een overtreffende trap van Herman; Germaans voor ‘legerheld’. Zijn naam roept de beleving op van ‘uit één stuk’. Maar dan volgt daar ook nog ‘Blok’op….!!!

Marc Verschuren is qua naamgeving de meest martiale van ons mannen-gezelschap. ‘Marcus’ is, aldus Wikipedia rechtstreeks afgeleid van Mars de oorlogsgod en betekent derhalve ‘Marsachtige’; Zoon van Mars; ‘aan Mars toebehorend’.

Geweld

Mijn naam is weer Germaans van oorsprong en betekent ‘machtige strijder’. Ik kom uit Twente waarvan ik in een blog al eens uit de doeken deed dat de eik er symbool staat voor de mentaliteit. En die verbindt men met de Germaanse oorlogsgod Wodan in de ‘Wodanseik’.

Ziehier de oorsprong voor het donderend geweld waarmee in de afgelopen jaren grote projecten zijn gerealiseerd die langdurig in het slop zaten. Vrouwen, toon aan dat er meer mogelijk is! Eis je deel op in het Hogeland. Dat zou volgend jaar mooi samenvallen met het 100-jarige jubileum van de invoering van het vrouwenkiesrecht.

Op het afscheidsfeest voor alle Winsumers op 14 december zal ik er met band een lied over zingen.

Reacties