Onenigheid en ruzie in NNCRO (Noord Nederlandse Crazy Race Organisatie)

Foto:

Opgestapte bestuursleden richtten nieuwe Stichting op: Stichting Autosport Groningen

De NNCRO Noord Nederlandse Crazy Race Organisatie vierde vorig jaar haar 40-jarig jubileum, maar gisteren stapte het merendeel van het bestuur op. 
 
WinsumNieuws had een gesprek met deze opgestapte bestuursleden en maakte het volgende verslag.
Gisteren, 1 augustus 2014 is bij notaris Huitsing in Middelstum de Stichting Autosport Groningen opgericht. Het Stichtingsbestuur wordt gevormd door Nico Meijer (voorzitter), Judith Nienhuis (penningmeester) en Klaas Pol (secretaris).
Het doel van de Stichting is het organiseren van autosport/autocross in de provincie Groningen
Stichting Autosport Groningen staat los van de NNCRO. 
De opgestapte bestuursleden zijn gevraagd om op vrijwillige basis hun kennis en ervaring in te zetten binnen de Stichting Autosport Groningen.
Opvallend is dat de voorzitter van de NNCRO, de heer Ben Langenbach als enige niet bij de nieuwe organisatie betrokken is. Langenbach is gedurende lange tijd betrokken geweest bij de NNCRO en is dit overigens nog , hij was een tijdje penningmeester en secretaris en nu voorzitter, een ongewenste combinatie en daarom werd er voor het begin van dit seizoen een nieuw bestuur gevormd.
Hoewel hij eigenlijk helemaal geen tijd meer had wilde Langenbach nog wel een jaar voorzitter zijn, de nieuwe bestuursleden werden Wilma de Valk, Jasper van de Berg en Arjan Veuger.
Met z’n allen werd besloten om de enigszins ingedutte Stichting nieuw leven in te blazen en daar de schouders onder te zetten.
Vanaf het begin vlotte het niet zo binnen het nieuw gevormde bestuur.
Voorzitter Langenbach had aangegeven dat hij alleen dit jaar nog zou meedoen  en daarom zou de administratie en boekhouding worden overgedragen. De voorzitter was volgens de andere bestuursleden niet erg medewerkend bij de overdracht en er ontstonden meningsverschillen en problemen.
De nieuwe bestuursleden vonden dat zij daardoor hun werkzaamheden niet adequaat konden uitvoeren en drongen aan op overdracht van de stukken.
Na een aantal weigeringen van de voorzitter hebben de andere bestuursleden middels een advocaat de voorzitter gesommeerd tot inzage/afgifte. De voorzitter heeft op de sommaties niet gereageerd.
De nieuwe bestuursleden kwamen hierdoor in een onwerkbare situatie en zagen al het opgebouwde werk ten gronde gaan, bijvoorbeeld de crossbaan in Winsum die net een wat permanent karakter kreeg. Ze zagen geen andere mogelijkheid om het vertrouwen in voorzitter Langenbach op te zeggen en een andere Stichting in het leven te roepen, om het autocrossen in de regio te kunnen voortzetten.
De bestuursleden van de nieuwe Stichting AutoSport Groningen maken een aangeslagen indruk door de gebeurtenissen en weten eigenlijk niet zo goed raad met hetgeen er gebeurd is. Ook zijn ze strijdbaar en spreken vol passie over het autocrossen. Ze memoreren hun medecrosser en sportvriend Mark Schreuder, die afgelopen week overleed aan de gevolgen van een zware ziekte, het is even heel stil in de kamer.
“We willen en kunnen niemand beschuldigen van wat dan ook maar de handelswijze van de voorzitter van de NNCRO roept natuurlijk veel vraagtekens op. We zijn constant bezig geweest om in gesprekken bepaalde onduidelijkheden weg te nemen en omdat er bij de financiele afhandeling veel mensen, waaronder crediteuren betrokken zijn wilde we duidelijkheid en we hoopten  dat het niet nodig was om juridische stappen te ondernemen.” aldus de oud bestuursleden.
WinsumNieuws vroeg voorzitter Ben Langenbach van NNCRO naar zijn reactie:
Langenbach reageerde als volgt:
”Ik zie het allemaal heel anders. Ik ben al 24 jaar betrokken bij de NNCRO. Omdat ik meer tijd wilde doorbrengen met mijn zoon, die aan karten doet, heb ik voor het seizoen aangegeven dat ik dit mijn laatste jaar zou zijn. Het liep niet zo goed in het nieuwe bestuur en er werd haast niet meer vergaderd. Er waren constant strubbelingen met een bestuurslid en de lol ging er zo wel vanaf. Op een gegeven moment hebben we afspraken gemaakt over de afhandeling met wat crediteuren en die afspraken zijn tot op dit moment niet nagekomen, daarom heb ik de administratie en boekhouding nog niet overgedragen. De stukken liggen klaar. Ik betreur de hele gang van zaken. Vanaf het moment dat andere mensen zich ermee gingen bemoeien ging het fout. Ik hoop dat het crossen in deze regio bestaan blijft en wens de nieuwe Stichting succes.  Ik vind het wel erg vervelend dat er nu op de man gespeeld wordt. Ik hoop dat we het nog onderling kunnen oplossen.”
Op 16 augustus organiseert de nieuwe Stichting AutoSport Groningen een cross in Winsum. Alle vrijwilligers die normaal bij de NNCRO hielpen hebben hun hulp aan de nieuwe organisatie toegezegd. Ze zijn allemaal op de hoogte gebracht en vinden de nieuwe opzet een goed plan.
Ook de klasse-vertegenwoordigers en veel rijders zijn al ingelicht en hebben toegezegd om bij de nieuwe Stichting te komen rijden.
Tijdens de cross in Winsum wil St. AutoSport Groningen zich van de beste kant laten zien. Om de cross te promoten zullen er aangepaste entreeprijzen worden gehanteerd.
Er is een prachtig programma en ze hopen op veel publiek  
Cookieinstellingen